2016 ÖSYS – Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sınavına Açık Öğretim Lisesi Öğrencilerinden Kimler Müracaat Edebilir?
Bilindiği üzere 2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine (ÖSYS) başvuru işlemleri, 05-19 Ocak 2016 tarihleri arasında yapılacaktır
1) Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinden 2016 Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına kimler başvurabilir?
a) Öğrencilik durumu Aktif veya Donuk olanlardan;
- 3. Dönem sınav tarihinin ilk günü olan 24 Haziran 2016 tarihinde 17 yaşını doldurmamış olup 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı 1. Dönem sonu itibariyle 7 Dönem ve üzerinde eğitim almış olanlar,
- 3. Dönem sınav tarihinin ilk günü olan 24 Haziran 2016 tarihinde 17 yaşını doldurmuş olup 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı 1. Dönem sonu itibariyle 6 Dönem ve üzerinde eğitim almış olanlar, mezuniyet şartlarını tamamlayabilecek durumda iseler, Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına başvurabilirler. Başvuruyu yapan öğrencilerimiz takip eden dönemlerde mutlaka kayıt yenileme işlemlerini yaptırmalıdırlar.
b) Öğrencilik durumu Silik olanlardan;
- 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı 2. veya 3. Döneminde yeni kayıt ya da kayıt yenileme işlemlerini yaptırarak öğrencilik durumunu Aktif yapacak öğrencilerimizden, 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı sonunda toplam dönemi 8 veya üzerinde olup 2. veya 3. Dönem sonunda mezun olabilecekler Yüksek Öğretime Geçiş Sınavına başvurabilirler.
2) Açık Öğretim Lisesi Mezuniyet Şartları:
- Öğrencinin öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzerinde olması,
- Kazanılan toplam kredinin en az 192 veya üzerinde olması,
- Öğrencinin ortak derslerin tamamını başarması veya bu derslerden muaf olması,
- Dil ve Anlatım dersinden muafiyet olmadığı için bu dersin mutlaka başarılması,
- Öğrencinin Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava katılması gerekmektedir.
3) Öğrencilerin 2014-2015 Eğitim Öğretim yılı sonu itibariyle 8 Dönem şartını tamamlama hesabı yapılırken dikkat edilecek hususlar:
- 24 Haziran 1999 tarihinde ve daha sonra doğanlar, 25-26 Haziran 2016’te yapılacak olan 3. Dönem sınavlarında henüz 17 yaşını doldurmamış olacaklarından dolayı 2015-2016 Eğitim Öğretim yılının 2. Döneminde kayıt yenilemek koşuluyla bir defa sınava girme hakkına sahip olacaklardır. Bu nedenle öğrenciler, sistemde görülen toplam dönemlerinin üzerine en fazla bir Dönem daha ekleyebilirler.
- 24 Haziran 1999 tarihinde ve daha önce doğanlar, 25-26 Haziran 2015’te yapılacak olan 3. Dönem sınavlarında 17 yaşını doldurmuş olacaklarından dolayı 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı 2. ve 3. Dönemlerinde kayıt yenilemek koşuluyla birer defa daha sınava girme hakkına sahip olacaklardır. Bu nedenle öğrenciler, sistemde görülen toplam dönemlerinin üzerine en fazla iki Dönem daha ekleyebilirler.
Herhangi bir nedenle kayıtları kabul edilmeyen veya mezun olamayan öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sınavına müracaatlarındaki sorumluluk tamamen kendine aittir.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sınavına Nasıl Müracaat Edebilirim?
2015 YGS Başvuru Kılavuzu için buraya tıklayınız.
- Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı başvuru şartlarını taşıyan öğrencilerimiz, sınav başvurularını kabul eden herhangi bir ortaöğretim kurumundan veya ÖSYM’nin internet sayfasından “Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) Başvuru Formu” alabileceklerdir. Alınan form, açıklamalar doğrultusunda doldurularak tercihen öğrenci kaydının bulunduğu Halk Eğitimi veya Meslekî Eğitim Merkezi Müdürlüğüne onaylatılacak ve formun alındığı ortaöğretim kurumuna teslim edilecektir.
- Daha önceki yıllarda Açık Öğretim Lisesinden mezun olup ilk kez YGS’ ye girecek olan öğrencilerimiz, sınav başvurularını ÖSYM merkezlerinde yapacaklardır.
DİKKAT:
- Herhangi bir nedenle YGS başvuruları kabul edilmeyen veya başvurduğu halde eğitim öğretim yılı sonunda mezun olamayan öğrenciler, yaşanabilecek her türlü aksaklıktan dolayı tamamen kendileri sorumludurlar.
- Başka bir ortaöğretim kurumunda kayıtlı iken YGS başvurusu yapmış olup sınav tarihinden önce Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptıran öğrenciler, ÖSYM’ye başvurarak okul kodlarını değiştirmek zorundadırlar.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sınavı başvurularında kullanacak il, okul ve alan kodları için buraya tıklayınız.
Açık Öğretim Lisesinde Alan yok olarak kayıtlı ve 08-09 Ağustos 2015 tarihinde yapılacak 3. Dönem sınavı sonrasında mezun olabilecek durumda olan öğrenciler kodlama yaparken 9008 seçeneğini işaretleyeceklerdir.
Soru: Ben yukarıdaki yazıları okudum ama hiç bir şey anlamadım. Benim anlayacağım dilde basitçe anlatabilir misiniz ?
Cevap: 2016 YGS başvuru tarihlerinde (05-19 Ocak 2016), en az 87 krediye sahip olanlar, YGS başvurabilirler. Özetle 2016 3. sınav itibari ile mezun olabilecek tüm öğrenciler YGS başvurusu yapabilirler.
Soru: Ama hocam, geçen sene bu kredinin altında olan bazı öğrencilerin, Sınava girebileceğine dair formları onaylatıp, YGS sınavına girdiği yönünde duyumlar aldım. Doğrumu dur bu ?
Cevap: YGS sınavına girebilir yazısı alabilen herkes, sınava girebilecektir. Onaylatabildiğiniz takdirde sizde YGS girebilirsiniz.
Soru: Hocam tamam da, 87 kredisi olanlar 3. sınava kadar kredisini nasıl 192 yapabilir. Bu mümkün müdür?
Cevap: 2016 YGS başvuru tarihinden sonra, öğrencinin önünde 2-3 Ocak, 19-20 Mart ve 25-26 Haziran sınavı olmak 3 sınav olacaktır. Öğrenci bu sınavlardan maksimum 105 kredi alabilecek durumdadır. 87+105= 192 krediye ulaşarak mezun olabilir.
Soru: Peki YGS 180 barajını geçip LYS sınavına girmeye hak kazandım. LYS sınav sonrasında da iyi bir üniversiteyi kazandım. Ancak 3 sınav sonunda 192 krediye ulaşamayıp eksik kredim kaldı, nasıl olacak ?
Cevap: Ek Sınav yada sınavların olması için dua edecek yada Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne ek sınavların olması için yoğun istek göndereceksiniz.
Soru: Hadi ek sınav yada sınavlar oldu ve ben bu sınavlar sonunda mezun olabilecek duruma geldim. Ancak o zamana kadar Üniversite kayıt yaptırma tarihi bitecektir. O zaman ne olacak? Hakkım yanacak mı?
Cevap: Geçmiş senelerde, ek sınavla mezun olan Açık Öğretim Lisesi ve MAÖL öğrencilerine, ÖSYM tarafından ek kayıt süresi verilmiştir.
Soru: Hadi ek kayıt süresi verildi. Diplomalar mezun olduktan 3 ay sonra öğrencinin eline geçmektedir. O zaman ne olacak? Elimde diploma olmadan nasıl kayıt yaptıracağım?
Cevap: Ek sınavlar sonrasında mezun olan öğrenciler, AÖL müdürlüğünden çıkma belgesi alarak, kazandıkları Üniversiteye kayıt yaptırabileceklerdir.
Soru: Peki ek sınavlardan sonra yine mezun olamadım. O zaman ne olacak? Hakkım yanacak mı?
Cevap: Mezun olamazsanız, kazansanız bile Üniversiteye kayıt yaptıramazsınız. Hakkınız yanar. Bir sonraki sene, tekrar sınavlara girmeniz gerekir.
2015 ÖSYM başvuru formunun doldurulması ile ilgili yazımız için tıklayınız.
- 2015-ÖSYS:Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu
- Alan/Dal Dönüşüm Tablosu
- 2015-ÖSYS Aday Başvuru Formu
- Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu
- 2015- ÖSYS Başvuru Merkezleri
- 2015- ÖSYS Okul veya Adres İline Göre Tercih Edilebilecek Yakın Sınav Merkezleri
- 2015-ÖSYS Ortaöğretim Kurumları Kitapçığı
- MEB e-okul Sisteminde Ortaöğretim Eğitim Bilgisi Kayıtlı Olan/Kayıtlı Olmayan Adayların İzleyeceği Yol