AÇIK LİSE 2014 YGS FORMU NASIL DOLDURULUR VE BAŞVURU ŞARTLARI!

217
25.012 views

Açık Öğretim Lisesi 2014 YGS başvuru şartları yazımızı aylar önce yayınlamıştık. 2014 YGS başvuru şartları yazımıza ulaşmak için tıklayınız. Yazımızdan da anlaşılacağı üzere;

  • Açık Öğretim Lisesinden Mezun olanlar
  • 23 Ağustos 2014 itibariyle, 17 yaşını doldurmamış olanlardan dönemi 7 ve üzeri, toplam kredisi 132 olanlar,
  • 23 Ağustos 2014 itibariyle,  17 yaşını doldurmuş, 18 yaşından gün almış olanlardan dönemi 6 ve üzeri, toplam kredisi ise en az 102 olanlar,

mezuniyet şartlarını tamamlayabilecek durumda oldukları için 2014 YGS sınavına  başvurabilirler.

AÖL – Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin YGS formunu doldurmadan öncelikle aşağıdaki bilgileri hatırlatmakta yarar görüyoruz. YGS Başvurusu 02-15 Ocak 2014 Tarihleri Arasında yapılacaktır. Sınav Tarihi ise: 23 Mart 2014 Saat 10:00 da süresi 160 dakika olacaktır. YGS Sınav Ücreti olarak 40 TL yatırılacaktır.

YGS’de 140-179 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır.
YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. LYS sınavına hak kazanan adaylar aşağıdaki sınavlardan istediklerine yada tamamına  girebilirler.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) Başvuru Tarihleri  21-30 Nisan 2014 arasında yapılacaktır.

  • LYS-4 Sınavı (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 14 Haziran 2014, 10.00, 135 dakika
  • LYS-1 Sınavı (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 15 Haziran 2014, 10.00, 120 dakika
  • LYS-5 Sınavı (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 15 Haziran 2014, 14.30, 120 dakika
  • LYS-2 Sınavı (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 21 Haziran 2014, 10.00, 135 dakika
  • LYS-3 Sınavı (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 22 Haziran 2014, 10.00, 120 dakika

(Farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2014-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri önerilmektedir.)

LYS Sınav Ücreti (Girilmek İstenen Her LYS İçin Ayrı)  25 TL, Sınavsız Geçiş Ücreti  10 TL, Başvuru ve Tercihlerde Alınacak Ücret  3 TL, Başvuru Merkezlerinden Fotoğraf Yenileme İşlemi Ücreti 5 TL, Sınav Ücreti T.C. Ziraat Bankası, Vakıfbank ,T. Halk Bankası ,Akbank ,Kuveyt Türk Bankalarına yatırılacaktır. 

 

YGS BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMASI

2014-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adaylar, 2014-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden erişebileceklerdir. Ayrıca kılavuz satışı yapılmayacaktır. YGS başvuru formuna ulaşmak için buraya tıklayınız. 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzuna ulaşmak için buraya tıklayınız.

YGS başvuru formunun Kimlik Bilgileri Alanının doldurulması ile ilgili, adaylar genelde sorun yaşamamaktadır. Açık Öğretim Lisesine devam eden yada mezun olmuş öğrenciler, Kimlik Bilgileri Alanındaki 1-10 arası maddeleri nüfus kimlik belgelerindeki şekliyle birebir dikkatli bir şekilde dolduracaklardır.

01-02

 

 

 

 

 

 

YGS başvuru formunun İletişim Bilgileri Alanındaki 11-13 maddeler dikkatli ve doğru bir şekilde dolduracaklardır. İletişim Bilgileri Alanının doldurulması ile ilgili, adaylar genelde sorun yaşamamaktadır.

02-01

 

 

 

 

 

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri genelde Eğitim Bilgileri Alanındaki 14-20 maddelerinin doldurulmasında tereddüte düşmektedirler. Bu maddeler aşağıdaki şekilde doldurulacaktır.

O3-O1

14.   OKUL ADI: Okul adına Açık Öğretim Lisesi yazılacaktır. Yandaki kutucuğa ise okuduğunuz ilin kodu yazılacaktır. Açık Öğretim Lisesinde her İl bir okul kabul edilmektedir. Bu sebepten her ilin kodu farklıdır. İlinizin okul kodunu görmek için buraya tıklayınız. Örnekte İstanbul ilinin kodu olan 349007 yazılmıştır.

15.   OKUL TÜRÜ: Bu bölüme tüm Açık Öğretim Lisesi öğrencileri “Lise Programı” yazarak yandaki kutucuğa 20024 yazacaklardır.

16.   ALAN ADI: Açık Öğretim Lisesi Öğrencileri Alan adı maddesine öğrenim gördüğü Alan adı ve kodunu yazacaklardır.Örnekte Genel Kültür Alanı ve kodu olan 3283 yazılmıştır. Açık Öğretim Lisesi Alan isimleri ve kodları şu şekildedir;

ALAN ADI                    KODU
Genel Kültür                 3283
Fen Bilimleri                 1595
Sosyal Bilimler             2425
Türkçe Matematik         3303
Yabancı Dil                   2761
Alansız (Alan Yok)        9008

Not: 2013 yılında “alanlı” olarak mezun olan öğrencilerle, 2013-2014 eğitim öğretim yılı 1. dönemi itibariyle”alanlı” olan öğrenciler ÖSYM YGS başvurusu yaparken “alansız” olarak başvuru yapacaklardır.

17.   OKUL NUMARASI: Açık Öğretim Lisesi öğrenci numaranız yazılacaktır.

18.   BİTİRME YILI: Mezun öğrenciler mezun olduğu yılı yazacaklardır. Açık Öğretim Lisesine devam eden öğrenciler ise bu maddeyi boş bırakacaklardır.

19.   NOT SİSTEMİ: Açık Öğretim Lisesinde 100′ lük not sistemi uygulandığından bu maddedeki 100’lü seçenek işaretlenecektir.

20.   DİPLOMA NOTU: Mezun olan öğrenciler diploma notunu, devam eden öğrenciler ise bu maddeyi boş bırakacaklardır.

 

Sınav ilişkin Bilgiler Alanındaki 21-26 maddeleri aşağıdaki şekilde doldurulacaktır.

aol-ygs-formu-

 

 

 

 

 

21.   ÖĞRENİM DURUMU: Açık Öğretim Lisesine halen devam edip okuyanlar Öğrenim Durumu Bölümüne “Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okumaktayım” yazarak yandaki kutucuğa 1 kodunu yazacaklardır. Geçen yıl mezun olup da herhangi bir yüksek öğretim programını kazanmamış olanlar (tercih yapmış olsalar bile) “Bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra ÖSYM’ce yerleştirilmedim ve ön kayıtla kayıt olmadım” yazarak kod kısmına 4 yazacaklardır.

22.   YGS’ye GİRME İSTEĞİ: “Sınavsız geçiş” hakkı olmayan adaylar ile (AÖL Öğrencileri)  “sınavsız geçiş” hakkı olup ayrıca, YGS’ye girmek   isteyen adaylar da (MAÖL Öğrencileri) YGS’ye girmek istiyorum seçeneğini işaretleyecektir.

Not: “Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum” seçeneğini ise sadece MAÖL öğrencileri işaretleyecektir. “Sınavsız geçiş” hakkı olmayan AÖL öğrencileri bu seçeneği işaretlememelidir.

23.   YGS SINAV MERKEZLERİ: Bu maddede yer alan sınav giriş yeri tercihlerinde ÖSYM geçtiğimiz yıl yaptığı eksikliği tekrar yapmayarak büyük ilçe merkezlerini de sınav merkezi olarak belirlemiş durumda. Koşullarınıza uyan yerleri kodlarıyla birlikte yazacaksınız. Kodlar için buraya tıklayınız.

24.   MADDE:  Adaylar bu alanda, aşağıdaki seçeneklerden kendi öğrenimlerine uygun olanı işaretleyeceklerdir.
1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.  (Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları dâhil), bu seçeneği işaretleyeceklerdir. Bu seçeneği işaretleyen adaylar, sınavda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplayacak,  ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplamayacaktır. Bu durumdaki adaylar,  ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.)
2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım. (Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), bu seçeneği işaretleyeceklerdir. Bu seçeneği işaretleyen adaylar, sınavda ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplamayacaktır. Bu durumdaki adaylar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.)

25.   ASKERİ OKULLARA GİRİŞ İSTEĞİ: Bu maddede yer alan Askeri Okullara Girme İsteği Seçeneği bir zorunluluk değildir. Amaç sadece istatistiki veri toplamaktır. Yani orayı işaretleyenler için askeri okullara başvurma zorunluluğu olmadığı gibi işaretlemeyenler de bu haklarından vazgeçmiş sayılmazlar. Askeri okul başvuruları daha sonra özel olarak yapılacaktır.

26.   BOY / KİLO :  (Bu bilgiler, adayların sınav merkezi tercihleri de dikkate alınarak salon atamalarında   adaya uygun salonları belirlemek için kullanılabilecektir.)

YGS formunun 27. 28. ve 29. maddelerindeki gerekli yerlerin doldurarak başvuru işlemini tamamlamanız gerekir.

05

 

 

 

 

 

 

 

ÖSYS’YE BAŞVURU İŞLEMİ NASIL TAMAMLANACAKTIR?

YGS formu doldurulduktan sonra başvuru işleminin tamamlanması gerekmektedir.

a) Başvuru Merkezinde Yapılacak Başvurular:
Başvuru işleminin tamamlanabilmesi için adayın başvuru merkezine (Lise yada ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine) bizzat gitmesi gereklidir. Adayın başvuru merkezine gitmeden önce de aşağıdaki işlemleri tamamlamış olması gerekir:

  • 2014-ÖSYS Aday Başvuru Formu eksiksiz ve doğru doldurulmuş olmalıdır.
  • YGS formunda Eğitim Bilgileri bölümündeki YGS sınavına başvurabilir onay kısmının HEM yada MEM müdürlükleri tarafından onaylanmış olmalıdır.
  • Başvuru/sınav ücreti yatırılmış olmalı.

Başvuru merkezine giderken adayın yanında bulundurması gereken belgeler aşağıda belirtilmiştir:

  • Eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş 2014-ÖSYS Aday Başvuru Formu
  • Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında soğuk damga, son iki yıl içinde çekilmiş bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı; pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)
  • Engelli/sağlık sorunu olan adaylar için Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu (tam ve doğru olarak doldurulmuş olmalı) ve sağlık raporu
  • Mezun durumda olup ilk kez ÖSYS’ye başvuracak adaylar, başvuru için ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine giderken yukarıda belirtilen belgelere ek olarak ortaöğretim diplomasının resmî onaylı bir örneğini de (noter onaylı veya mezun olduğu okul müdürlüğünden ön ve arka yüzü onaylı) yanlarında bulundurmak zorundadır.

Başvuru merkezi görevlisi tarafından 2014-ÖSYS Aday Başvuru Formundaki bilgiler ile birlikte ÖSYM Merkezi kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı bulunmayan adayların web kamerayla çekilecek fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır (ÖSYM Merkezi kayıtlarında geçerli bir fotoğrafı (*) bulunan adayların fotoğraflarının çekilmesi sistem tarafından engellenmektedir.). Bu fotoğrafın, adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde cepheden ve yüzü açık olarak çekilmesi gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav günü adayı tanımada önemli rol oynayacak, fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır. Sınav günü salon başkanının, fotoğrafınızdan kimliğinizi belirlemede güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabileceğini veya sınavınızın geçersiz sayılabileceğini göz önünde bulundurunuz. Başvuru merkezi görevlisi, bilgilerinizi ve fotoğrafınızı elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı 2014-ÖSYS Aday Başvuru Kayıt Bilgileri adlı belgeyi kontrol etmeniz için size verecektir. Bu belgeyi özenle kontrol ediniz, fotoğrafınız uygun çekilmiş ve diğer bilgileriniz doğru olarak sisteme işlenmiş ise imzaladıktan sonra onaylaması için görevliye geri veriniz. Fotoğrafınız uygun çekilmemiş ve/veya bilgileriniz sisteme doğru olarak işlenmemiş ise görevliden düzeltilmesini isteyiniz. Başvuru bilgilerinizin doğruluğundan ve fotoğrafınızın uygunluğundan, başvurunuz onaylandıktan sonra ortaya çıkabilecek yanlışlıktan veya eksiklikten sorumlu olduğunuzu unutmayınız. Onaylanmış, fotoğraflı belgeyi alınız ve 2014-ÖSYS’nin bütün aşamalarında size gerekli olabileceğinden saklayınız. Belgede yer alan şifre geçici şifrenizdir. Bu şifreyi en kısa sürede ÖSYM’nin İnternet adresinden değiştiriniz. Şifreniz daha sonraki işlemlerinizde de gerekeceğinden şifrenizi unutmayınız, kimseye vermeyiniz, hiç kimse ile paylaşmadan özenle saklayınız.

Bu aşamadan sonra eğitim bilgilerinde yapılacak belgeye dayalı her türlü değişiklik isteği, başvuru merkezlerine değil, aday tarafından doğrudan ilgili belgelerle 6 Haziran 2014 tarihine kadar ÖSYM’ye yapılmak zorundadır. 

DİKKAT: ÖSYM’ye ulaştırılması gereken diploma, sağlık raporu vb. belgelerin onaylı bir örneği ÖSYM’ye gönderilmelidir. ÖSYM’ye belgelerin asılları gönderilmemelidir. Belgelerin asılları, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine de verilmemelidir.

b ) İnternet İle Bireysel Başvurular:
2014-ÖSYS’ye bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, başvuru/sınav ücretini yatırdıktan sonra ÖSYM’nin İnternet sayfasında “2014-ÖSYS Bireysel Başvuru” başlıklı alandan buradaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak başvurularını tamamlayacaklardır.

DİKKAT: Başvurunun tamamlanması için “Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı.” açıklamasının mutlaka görülmesi ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekmektedir.

İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapan engelli/sağlık sorunu olan adayların, sağlık/engel bilgilerinin sisteme girilebilmesi için, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisi ile sağlık raporlarının onaylı bir örneğini, engel durumlarını belirten dilekçeleri ile birlikte başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir. Bu adaylar daha önceki yıllarda yapılan sınavlarda sağlık raporlarını ÖSYM’ye göndermiş olsalar bu belgelerini, başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırmalıdır.

c ) Postayla Başvurular:
Başvuruların yapılacağı tarihler arasında zorunlu askerlik görevini yerine getirme, sürekli ve ağır hastalık, tutukluluk/hükümlülük veya yurt dışında bulunma (eğitim, tedavi vb.) gibi bir nedenle başvuru merkezine gitmesi mümkün olamayan adaylar, aşağıdaki belgeleri bir dilekçe ekinde ÖSYM’ye ulaştırmalıdır. 2014-ÖSYS’ye başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaşmayan belgeler ile Aday Başvuru Formu üzerinde eksik bilgilerin yer aldığı belgeler kesinlikle işleme konulmayacaktır. Bu belgelerden biri bile eksik olan adayın posta ile başvurusu kabul edilmez.

  • Doldurulmuş ve aday tarafından imzalanmış 2014-ÖSYS Aday Başvuru Formu
  • Sürekli ve ağır hastalık, yurt dışında bulunma, zorunlu askerlik görevini yerine getirme vb. nedenlerini ve sürelerini belirten resmî bir belge (engelli/sağlık sorunu olan adaylar için sağlık raporu ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu)
  • Eğitim bilgilerinin yer aldığı diploma, transkript, karne vb. onaylı bir belge
  • Adayın kolaylıkla tanınmasını sağlayacak şekilde yüzü açık ve cepheden son üç ay içerisinde çekilmiş bir fotoğraf (Aday Başvuru Formuna iliştirilecektir.)
  • Nüfus cüzdanı veya pasaportun onaylı bir örneği (Nüfus cüzdanında soğuk damga, son iki yıl içinde çekilmiş bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı; pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)
  • Başvuru/sınav ücretinin yatırıldığını gösterir dekont

DİKKAT: Sınav veya sınavsız geçiş ücretini yatırmak, başvuru merkezinden yeniden şifre edinmek vb. işlemleri yapmak ÖSYS’ye başvuru için yeterli değildir. ÖSYS’ye başvuru, bu kılavuzda belirtilen yollardan biriyle yapılmış olmalı ve başvuru kayıt bilgilerinin dökümü mutlaka edinilmelidir.

Tereddüt ettiğiniz nokta ve ayrıntılar için ÖSYM sitesinde bulunan 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu na bakabilirsiniz. Kılavuza ulaşmak için tıklayınız.

YGS ve LYS sınavında alacağınız ek puanı görmek için tıklayınız.

 

Dikkat Önemli :

1. Aktif olarak  Açık Öğretim Lisesinde şu an kayıtlı olmayan ve daha önce  ÖSYS başvurusunu bulunduğu okulda yapmış olanların , sonradan bulunduğu okuldan ayrılıp Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırmaları halinde ÖSYM’ye başvurarak, okul kodlarını AÖL- Açık Öğretim Lisesi Okul kodu olarak değiştirmeleri gerekmektedir.

2. 2013 yılında “alanlı” olarak mezun olan öğrencilerle, 2013-2014 eğitim öğretim yılı 1. dönemi itibariyle”alanlı” olan öğrenciler ÖSYM YGS başvurusu yaparken “alansız” olarak başvuru yapacaklardır.

3. Durumu mezuniyet incelemesinde olan öğrenciler ise (mezuniyet dönemi 2012/6 görünenlerde dahil ) ösym başvurularını “son sınıf düzeyinde olan öğrenci” olarak yapacaklardır.

4. Daha önceden Açık Öğretim Lisesinden mezun olan ancak hiç ösym başvurusu yapmamış olanlar osys başvurularını ösym merkezlerinden yapacaklardır (Liselerde oluşturulan başvuru merkezlerinden işlem yapamazlar).

5. Alanlar ve katsayı kaldırıldığı için ÖSYS’ye “alanlı” veya “alansız” başvuru yapmanın sınav sonuçlarına olumlu veya olumsuz hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

 

Bu YGS formunun hazırlanmasında emeği ve büyük katkıları olan İLAYDA AÇIK LİSE DERSHANESİ Kurucu Müdürü ve Açık Öğretim Lisesi Rehberlik Uzmanı sayın Ayşe Yılmaz‘a teşekkür ederiz.

 

217 YORUMLAR

  1. evet. çok kullanışlı ve adınlatıcı olmuş. tşkrler. (15. Okul Turu bölümünde takılmıştım, kılavuzda 20024 bulmuştum ama bir yerden 20016 da çıkmıştı,başvuruma düzeltme yaptım). Devamını bekliyorum 🙂

  2. benim 95 kredim var.mezun olamasam bile ygs ye girmem gerekiyo.sporcuyum ygsye girdiğim zaman önemli bişeyden faydalanıcam.zaten ek sınav olursa mezun olabilirim.Ygsye başvurabilir miyim? lütfen yardımcı olun..

  3. ya bu cevap yeterli olmadı.95 kredim var 72 kredisi olanların ygsye başvurduklarını duydum.mezun olamasam bile ygsye girmem gerekiyo.başvurabilir miyim?

  4. ben açık liseye kaydolurken alansız girdim alan seçmedim alan yok kodunumu yazcam yoksa .neyle alakalı bu alan anlamadım . yardımcı olursanız sevinirm

    • Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım. (Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), bu seçeneği işaretleyerek kod 2 yazacaklar.

  5. ösym başvurumu yaptım,onay kağıdındaki şifremle sisteme giriş yapıp şifreyi yeniledim.bundan sonra yapılması gereken işlem var mı? başvuru formu ya da herhangi birşeye ihtiyaç var mı?

  6. öncelik çok açıkalyıcı bir reper olduğu için teşekürler.Ancak eytim alanındaki onay bölümüne mezun olmuşların değilde olmamışların onaylatması mı gerekli yoksa herkes mi ? Bir diyer kafamı karıştıran ise ben sosyal bilimler mezunuyum ve din kültürü benim ortak dersimdi bu durumda 24 maddeye kod 1 mi kod 2 mi yazacağım.

    • Bir ortaöğretim kurumundan mezun durumdaki adaylardan ilk kez ÖSYS’ye başvuran adaylar, başvurularını sadece ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden yapabileceklerdir. Bu adaylar diğer başvuru merkezlerinden başvuru yapamazlar. Bu adayların diploma/mezuniyet belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru görevlisine teslim etmeleri gerekmektedir. Bahis konusu yeri sadece devam edenler onaylatacak. Kod 1 yazacaksınız.

  7. Okul Adı
    Okul Türü
    Alan Adı
    Kodlarıyla birlikte söylermisiniz
    Mesleki açık öğretim lisesinde okuyorum bilişim teknolojileri bölümündeyim gazi mesleki eğitim merkezinde yüz yüze eğitim görüyorum.

  8. Merhaba. Ben geçen sene mezun oldum. Öğrenim durumu kısmına; bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra ÖSYM’ce yerleştirmedim ve çön kayıtla kayıt olmadım. Kodu 4 mü ? yazmam gerekiyor yoksa başka bişey mi? Teşekkürler.

    • Geçen yıl mezun olup da herhangi bir yüksek öğretim programını kazanmamış olanlar (tercih yapmış olsalar bile) “Bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra ÖSYM’ce yerleştirilmedim ve ön kayıtla kayıt olmadım” yazarak kod kısmına 4 yazacaklardır.

  9. 23.Ygs sınav merkezleri

    1.tercih:Balıkesir-merkez kodu:100
    2.tercih:……………………… kodu:

    balıkesir merkezde oturuyorum.2tercihe ne yazacam balıkesirin diger kodları;
    1)balıkesir-bandırma kod:101
    2)balıkesir-edremit kod:102
    bunlardan birinimi yazcam yoksa yıne balıkesir merkez mı yazcam.anlayamadım bı turlu weya yazmak zorundamıyım? teşekkürler…

  10. hocam açık lisede okuyorum 11 dönemdeyim ve ösys ye başvuru yapabilirmiyim ve açık unuversite okumak istiyorum bu konularda çok zayıfım yardımcı olursanız çok sevinirim…

  11. ben aöl öğrencisiym hocam 182 kredim var 13dönemi tamamladım 2014 ocak ayının sınavına girdm 10 kredi için peki bu durumda ben ösym ye başvuruda bulunacak durumda mıyım cvp için şimdiden tşklr.

  12. mrb benim 109 kredm var ygs girebiliyorum ilk defa kayıt yaptırcam az önce halk eğitime sordum onlarda bankadan dekontla halk eğitime gelip onay formu alıp ÖSYM bürosuna gideceksnz dediler herhangi bi ortaöğretim okuluna gidip forum alçaksınız falan gibi biey demediler kafam karıştı birde şimdi ben dekontla halk eğitime gidip ordan ÖSYM bürosuna geçip kayıtımı tamamlayabiliyormuyum ve giderken yanımda başka hangi evrekları götürmem gerek acil cevap verirseniz çok mutlu olcam şimdden teşekkrler

  13. iyi günler dün itibarı ile ösym bab vurumu yaptım ancak alan adı maddesine alanı olanlar dahi sistemde alanayrımı olmayanlar 9008 kodu ile sisteme giriliyor ve ben oğrenim durumuna bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra yerleştirilmedim-4 oalarak yazdığım halde başvuru kayıt bilgilerime bir yüksek öğretim programına(sınavsız geçiş dahil) ÖSYM ce yerleştirildim fakat kayıt olmadım kod-5 olarak yazılmış ben ilk defa baş vuru yapdığım halde.Bu yazılmış mdde yanlış yazılmış bunun düzeltilmesi için ne yapabilirim.

  14. ÖSYM bürosu hafta sonu açık oluyormu açılış kapanış saati nedir ? bide 28.soruda internet erişif şifresi ilk defa almak istiyorum yani yeni şifre istiyorum kutucuğunumu işaretliyoruz.? birde bu 24. soruyu biraz daha açarmısınz ?
    mesela ben genel aol de genel kültür okuyorm benim ne yapmam gerek bunu mesela ?

  15. okul türü olan kısıma hala açık lisede okuyanlarmı lise programı yazacak. yoksa açık liseden mezun olanlar da mı yazacak. açıklamada açık lise öğrencileri diyorda.. çünkü ben de açıktan mezun oldum lise programı mı yazacağız? teşekkürler

  16. Merhaba ben örgün eğitim den açıköğretime geçis yaptım örgündeyken ygs ilk başvurum yapmıştim şimdi eğitim bilgilerim değişti başvurumu lise den yapamiyorum bilgilerim güncellenmiyor öylece kaldım

  17. Ben Van’da yaşıyorum. Burada Açıköğretim Lisesi’nden mezun oldum. Diplomamda “Okulun bulunduğu ilçe,il:Yenimahalle,Ankara” yazıyor.Şimdi ben Okul Adı bölümündeki koda hangi ilin kodunu yazmalıyım? Van’ın mı, Ankara’nın mı? Kısa zaman dönüş yaparsanız, yardımcı olursanız sevinirim. İyi akşamlar. Şimdiden teşekkürler.

    • 14. maddedeki Okul Adına “Açık Öğretim Lisesi”, Okul koduna “349007” yazacaksınız. 23. Sınav merkezleri maddesindeki 1. ve 2. tercihe sınava girmek istediğiniz sınav merkezine yazacaksınız. Van’da oturduğunuza göre VAN ili sınav merkezlerini yazacaksınız.

  18. İstanbul Kartal’da oturuyorum ve mezunum.İlk defa sınava gireceğim.Aday başvuru formunu nereye onaylatmam gerekiyor.Koordinasyon merkezinemi yoksa en yakın liseye mi?

    • Bir ortaöğretim kurumundan mezun durumdaki adaylardan ilk kez ÖSYS’ye başvuran adaylar, başvurularını sadece ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden yapabileceklerdir.

  19. slm benimde bir sorum olcak hocam
    benim 122 kredim var. Alansız okumaktayım YGS ye başvurdum AÖF okumak istiyorum Adalet bölümü seçeceğim, bu arada ek sınavda başarılı olmasam bile 2015 ocak ayında bitirmiş olsam adalet bölümünü okuya bilirmiyim puan kaybım olurmu.?

  20. ben örgün egitimden açıklisye geçtim bu sene. okul koduna hangisini yaazmam gerkiyo , ayrıca başka bi okuldan başvuru yapabilir miyi ? şimdiden teşekkürler

  21. Merhabalar ben 2006 yılında açık liseden mezun oldum diplomamda adres Ankara yazıyor ancak İstanbulda yaşamaktayım kod olarak ne gireceğim birde o yılda din dersi zorunlumuydu hatırlamıyorum bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler

  22. Hocam başvuru süresi sona erdi, şimdi başvurumuzun onaylanması ne kadar süre alıyor daha doğrusu bundan sonra yapmamız gerekenler ile ilgili rehber paylaşımınız var mı?

  23. Hocam merhaba şuan lise son sınıfta okuyorum 2.dönem aöl ye geçeceğim ygs başvurumu yaptım fakat okul koduna şuan okumakta olduğum okulun kodunu yazdım 2.dönem aöl ye geçtiğimde bir sıkıntı olur mu?

    • Aktif olarak Açık Öğretim Lisesinde şu an kayıtlı olmayan ve daha önce ÖSYS başvurusunu bulunduğu okulda yapmış olanların , sonradan bulunduğu okuldan ayrılıp Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırmaları halinde ÖSYM’ye başvurarak, okul kodlarını AÖL- Açık Öğretim Lisesi Okul kodu olarak değiştirmeleri gerekmektedir.

  24. Hocam birde mesela örnek vereyim temel derslerin hepsinden 70 alarak tamamlamakla temel dersler ve seçmeli bir kaç ders alıp yine tüm sınavlardan 70 almak okul puanını nasıl değiştirir?

  25. Hocam ben 12.sınıfta okuyorum 2.dönem açık liseye geçeceğim de ygsye başvuruda şu an ki okul kodumu işaretledim açık liseye geçince onu nasıl değiştireceğim?
    Teşekkürler…

  26. Hocam 2.dönem açık liseye geçtiğimde mezun olabilmek için kaç kez sınava girmem gerekir?Yaşla bir ilgisi var mı 18 yaşını doldurmadım?
    Sağolun..

  27. Ben açık lise,ye yeni kayıt yaptım . Anadolu lisesine devam etseydim şimdi 11. sınıfı okuyor olucaktım. Ben sayısalcıydım şimdi alan yok yazıyor. Benim sormak istediğim açık liseden meslek sahibi olabilimiyim birde bu krediler nasıl hesaplanıyor . Benim geçmiş ders puanlarım şimdiki kedi durumumu nasıl etkiler olumlu mu yoksa olumsuz mu. yardımcı olursanız çok sevinirim . İyi günler

    • YGS ve LYS sınavlarına girerek istediğiniz bölümde okuyabilirsiniz. Her dersin farklı kredisi vardır. Bir dersten en az 9 doğru yaparsanız o dersin kredisini alırsınız. Sistem hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için tıklayınız…

  28. Merhaba açık lisede geçme notu 45 mi yoksa son düzenlemeyle 50 yemi çıkarıldı?Birde şuan lise sondayım, dil anlatım harici başka bir zorunlu dersten kalırsak ve kredimiz mezun olmak için yeterliyse mezun olabilir miyim yoksa bidaki dönemi mi beklerim kısacası üniversite yerleştirmelerini 1 yıl ileri mi atmış olurum?

  29. 2013-2014 üniversite kayıt tarihleri tahmini 3. dönem sınav sonuçlarının açıklanmasından önce olacak,sınav sonucunu bilmeden de kayıt yaptırabilir miyiz üniversiteye,yoksa öğrenip öyle mi kaydolmamız gerek?

  30. merhaba hocam ben din dersi zorunlu olarak almama rağmen bi yalnışlık oldu ve almadım diye işaretlendı. bu durumu nasıl düzeltebilirim? düzeltilmesse bi sorun olur mu?

  31. Arkadaşlar Allah rızası için yrdım edin.. aöl de son 3 kredim kaldı son sınav için kayıt yenilemekten geldim ders seçicektim birde ne göreyim!!! ortak derslerim ilk dönemlerde bitmişti zaten ve bugüne kadar da karşıma çıkmamıştı ama şuan 4 tane y.dil ortak ders görünüyor y.dil olduğundan ve 4 tane birden tek seferde vermem imkansıızzz kaldı ki veremem ancak 3 kez girmem lazım ki mezun olabileyim bu haksızlık değil mi? son 3 kredim kala mezun olucaktım ne yapmam gerek şu durumda bişeyler söyleyin nolurr 🙁

    • 2013-2014 eğitim öğretim yılı 1. dönem itibariyle alanlı kısımdan mezun olamayan (13 dönem ve üzeri )öğrencilerin tamamı bundan sonra eğitimlerine alansız olarak devam edeceklerdir.

  32. ben şu anda mesleki açık öğretimde özel eğitim bölümü okuyorum. son sınıfım . 11. sınıfa kadar örgündeydim son yıl açık liseye geçtim. örgün liselerde kendi bölümünü tercih ettiğinde diploma puanın 0.12 yerine 0.18 ile çarpılıyor. ona göre ek puan veriliyor. açık lisede de ek puan veriliyor mu onu öğrenmek istiyorum?

CEVAP VER