Açık Öğretim Lisesi 2015 YGS başvuru şartları yazımızı aylar önce yayınlamıştık. 2015 YGS başvuru şartları yazımıza ulaşmak için tıklayınız. Yazımızdan da anlaşılacağı üzere;
- Açık Öğretim Lisesinden Mezun olanlar
- 08 Ağustos 2015 itibariyle, 17 yaşını doldurmamış olanlardan dönemi 7 ve üzeri, toplam kredisi 122 olanlar,
- 08 Ağustos 2015 itibariyle, 17 yaşını doldurmuş, 18 yaşından gün almış olanlardan dönemi 6 ve üzeri, toplam kredisi ise en az 87 olanlar,
mezuniyet şartlarını tamamlayabilecek durumda oldukları için 2015 YGS sınavına başvurabilirler.
2015 YGS sınavına başvuru yapacak adaylar sırasıyla aşağıdaki adımları takip edeceklerdir.
Öğrenimine devam eden aktif öğrenciler;
1. Adım: ÖSYM sitesinde bulunan başvuru formunun renkli çıktısını alınız. 2015 YGS formuna ulaşmak için tıklayınız.
2. Adım: Başvuru formunuzu doldurup, size en yakın Halk Eğitim Merkezine giderek formu onaylatın.
3. Adım: Onaylattığınız formu size en yakın başvuru merkezine teslim ediniz. 2015- ÖSYS Başvuru Merkezleri için buraya tıklayınız.
4. Adım: 50 TL sınav başvuru ücretini, en geç 20 Ocak 2015 tarihine kadar ödeyerek başvuru işleminizi tamamlayınız.
Mezun Öğrenciler; Daha önceki yıllarda Açık Öğretim Lisesinden mezun olup ilk kez YGS’ ye girecek olan öğrencilerir, sınav başvurularını ÖSYM merkezlerinde yapacaklardır. 2015- ÖSYS Başvuru Merkezleri için buraya tıklayınız.
AÖL – Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin YGS formunu doldurmadan öncelikle aşağıdaki bilgileri hatırlatmakta yarar görüyoruz. YGS Başvurusu 05-19 Ocak 2015 Tarihleri Arasında yapılacaktır. Sınav Tarihi ise: 15 Mart 2015 Saat 10:00 da süresi 160 dakika olacaktır. YGS Sınav Ücreti olarak 50 TL yatırılacaktır. YGS’de 140-179 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. LYS sınavına hak kazanan adaylar aşağıdaki sınavlardan istediklerine yada tamamına girebilirler. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) Başvuru Tarihleri 08-21 Nisan 2015 arasında yapılacaktır.
- LYS-4 Sınavı (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 13 Haziran 2015, 10.00, 135 dakika
- LYS-1 Sınavı (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 14 Haziran 2015, 10.00, 135 dakika
- LYS-5 Sınavı (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 14 Haziran 2015, 14.30, 120 dakika
- LYS-2 Sınavı (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 20 Haziran 2015, 10.00, 135 dakika
- LYS-3 Sınavı (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 21 Haziran 2015, 10.00, 120 dakika
(Farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2015-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri önerilmektedir.) LYS Sınav Ücreti (Girilmek İstenen Her LYS İçin Ayrı) 30 TL, Sınavsız Geçiş Ücreti 15 TL, Başvuru ve Tercihlerde Alınacak Ücret 3 TL, Başvuru Merkezlerinden Fotoğraf Yenileme İşlemi Ücreti 10 TL, Sınav Ücreti T.C. Ziraat Bankası, Vakıfbank ,T. Halk Bankası ,Akbank ,Kuveyt Türk Bankalarına yatırılacaktır.
YGS BAŞVURU FORMUNUN DOLDURULMASI
2015-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adaylar, 2015-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde, ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden erişebileceklerdir. Ayrıca kılavuz satışı yapılmayacaktır. YGS başvuru formuna ulaşmak için buraya tıklayınız. 2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzuna ulaşmak için buraya tıklayınız.
YGS başvuru formunun Kimlik Bilgileri Alanının doldurulması ile ilgili, adaylar genelde sorun yaşamamaktadır. Açık Öğretim Lisesine devam eden yada mezun olmuş öğrenciler, Kimlik Bilgileri Alanındaki 1-10 arası maddeleri nüfus kimlik belgelerindeki şekliyle birebir dikkatli bir şekilde dolduracaklardır.
YGS başvuru formunun İletişim Bilgileri Alanındaki 11-13 maddeler dikkatli ve doğru bir şekilde dolduracaklardır. İletişim Bilgileri Alanının doldurulması ile ilgili, adaylar genelde sorun yaşamamaktadır.
Açık Öğretim Lisesi öğrencileri genelde Eğitim Bilgileri Alanındaki 14-20 maddelerinin doldurulmasında tereddüte düşmektedirler. Bu maddeler aşağıdaki şekilde doldurulacaktır.
14. OKUL ADI: Okul adına Açık Öğretim Lisesi yazılacaktır. Yandaki kutucuğa ise Açık Öğretim Lisesi okulunun kodu olan 069001 yazacaklardır.
15. OKUL TÜRÜ: Bu bölüme tüm Açık Öğretim Lisesi öğrencileri “Lise Programı” yazarak yandaki kutucuğa 20024 yazacaklardır.
16. ALAN ADI: Açık Öğretim Lisesi Öğrencileri Alan adı maddesine öğrenim gördüğü Alan adı ve kodunu yazacaklardır.
Açık Öğretim Lisesi Alan isimleri ve kodları şu şekildedir;
ALAN ADI KODU
Genel Kültür 6304
Fen Bilimleri 6303
Sosyal Bilimler 6307
Türkçe Matematik 6310
Yabancı Dil 6311
Alansız (Alan Yok) 9008
17. DAL ADI: AÖL öğrencileri bu bölümü boş bırakacak, MAÖL öğrencileri ise okudukları Dal ve Dal Kodunu buraya yazacaklardır.
18. OKUL NUMARASI: Açık Öğretim Lisesi öğrenci numaranız yazılacaktır.
19. BİTİRME YILI: Mezun öğrenciler mezun olduğu yılı yazacaklardır. Açık Öğretim Lisesine devam eden öğrenciler ise bu maddeyi boş bırakacaklardır.
20. NOT SİSTEMİ: Açık Öğretim Lisesinde 100′ lük not sistemi uygulandığından bu maddedeki 100’lü seçenek işaretlenecektir.
21. DİPLOMA NOTU: Mezun olan öğrenciler diploma notunu, devam eden öğrenciler ise bu maddeyi boş bırakacaklardır.
Sınav ilişkin Bilgiler Alanındaki 22-26 maddeleri aşağıdaki şekilde doldurulacaktır.
22. ÖĞRENİM DURUMU: Açık Öğretim Lisesine halen devam edip okuyanlar Öğrenim Durumu Bölümüne “Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okumaktayım” yazarak yandaki kutucuğa 1 kodunu yazacaklardır. Geçen yıl mezun olup da herhangi bir yüksek öğretim programını kazanmamış olanlar (tercih yapmış olsalar bile) “Bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra ÖSYM’ce yerleştirilmedim ve ön kayıtla kayıt olmadım” yazarak kod kısmına 4 yazacaklardır.
23. YGS’ye GİRME İSTEĞİ: “Sınavsız geçiş” hakkı olmayan adaylar ile (AÖL Öğrencileri) “sınavsız geçiş” hakkı olup ayrıca, YGS’ye girmek isteyen adaylar da (MAÖL Öğrencileri) YGS’ye girmek istiyorum seçeneğini işaretleyecektir. Not: “Sınavsız geçiş hakkım var, YGS’ye girmek istemiyorum, sadece sınavsız geçişe başvurmak istiyorum” seçeneğini ise sadece MAÖL öğrencileri işaretleyecektir. “Sınavsız geçiş” hakkı olmayan AÖL öğrencileri bu seçeneği işaretlememelidir.
24. YGS SINAV MERKEZLERİ: Bu maddede yer alan sınav giriş yeri tercihlerinde ÖSYM geçtiğimiz yıl yaptığı eksikliği tekrar yapmayarak büyük ilçe merkezlerini de sınav merkezi olarak belirlemiş durumda. Koşullarınıza uyan yerleri kodlarıyla birlikte yazacaksınız. Kodlar için buraya tıklayınız.
25. MADDE: Adaylar bu alanda, aşağıdaki seçeneklerden kendi öğrenimlerine uygun olanı işaretleyeceklerdir. 1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım. (Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları dâhil), bu seçeneği işaretleyeceklerdir. Bu seçeneği işaretleyen adaylar, sınavda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplayacak, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplamayacaktır. Bu durumdaki adaylar, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.) 2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım. (Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), bu seçeneği işaretleyeceklerdir. Bu seçeneği işaretleyen adaylar, sınavda ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplamayacaktır. Bu durumdaki adaylar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.)
26. BOY / KİLO : (Bu bilgiler, adayların sınav merkezi tercihleri de dikkate alınarak salon atamalarında adaya uygun salonları belirlemek için kullanılabilecektir.)
YGS formunun 27. 28. 29. ve 30. maddelerindeki gerekli yerlerin doldurarak başvuru işlemini tamamlamanız gerekir.
ÖSYS’YE BAŞVURU İŞLEMİ NASIL TAMAMLANACAKTIR? YGS formu doldurulup başvuru merkezine teslim edildikten sonra, başvuru/sınav ücreti mutlaka süresi içerisinde yatırılmış olmalıdır.
DİKKAT: Başvuru Formunun doldurulup, başvuru merkezine teslim etmek ÖSYS’ye başvuru için yeterli değildir. Sınav veya sınavsız geçiş ücretinin mutlaka süresi içerisinde yatırılması gerekmektedir.
2015 ÖSYS KILAVUZLARINA AŞAĞIDAKİ BAĞLANTILARDAN ULAŞABİLİRSİNİZ.
- 2015-ÖSYS:Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu
- Alan/Dal Dönüşüm Tablosu
- 2015-ÖSYS Aday Başvuru Formu
- Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formu
- 2015- ÖSYS Başvuru Merkezleri
- 2015- ÖSYS Okul veya Adres İline Göre Tercih Edilebilecek Yakın Sınav Merkezleri
- 2015-ÖSYS Ortaöğretim Kurumları Kitapçığı
- MEB e-okul Sisteminde Ortaöğretim Eğitim Bilgisi Kayıtlı Olan/Kayıtlı Olmayan Adayların İzleyeceği Yol
YGS formunun hazırlanmasında emeği ve büyük katkıları olan İLAYDA AÇIK LİSE DERSHANESİ Kurucu Müdürü ve Açık Öğretim Lisesi Rehberlik Uzmanı sayın Ayşe Yılmaz‘a teşekkür ederiz.
Toplam dönemimde 8
Aolden maol gecmek istiyorum ygsde alan derslerigecmemmi lazim
Ben Açık Öğretim düz lise(Alan Yok) Toplam Dönemim 9 toplam kredim 118 ve ocağın 2 si ve 3 ünde sınavlara girdim ordanda kredi bekliyorum ygs lys ye girebiliyormuyum lütfen acil cevap verirmisiniz\
Başvurabilirsiniz.
Donemim 6 kredim 82 ocaktaki sinav sonucuda henuz belli olmadi ygs ye basvuru yapabilir miyim ?
Kardeşim simdi benim kredim 147 ve ben basvuru yapip kazandıktan sonra ne zamana kadar lise diplomasını uniye vermem lazım birde benim alan yok 2 yıllık bölümler sıkıntı olur mu ? Nerden anlarım mesleki eğitim olmadığını ?
Benim 86 kredim var 9 donemim 20 yasindayim ygs basvurabilit miyim
Ben maol kayıtlıyım. 202 kredim var. Ocak 2017 deki sınavlara giricem. Ve sonra mart ayındakı ygsye girebilirmiyim ?
2017 3. dönem itibariyle mezun olabilecek durumdaki herkes başvurabilir.
Merhaba! Okul adına Açık öğretim lisesi yazıyorum kodunu da 069001 mi? Şehirden şehire değişmiyor herkes öyle mi yazacak güncel mi?