Açık Lise Kredili Sistem Açıklaması

3857
788.305 views
açık lise sistemi

Açık Öğretim Lisesinde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Açık Lisede sınıf sistemi yoktur. Bunun yerine dönem kavramı vardır. Öğrenci örgün eğitimde olduğu gibi 1. Sınıfta ya da 2. Sınıfta ya da 3. Sınıfta yada 4. Sınıfta okuyorum yerine, ancak 1. ,2. ,3. ,4. ,5. ,6. ,7. ya da 8. Dönemde okuyorum diyebilir. Öğrenci 8 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur. 8 dönemde bitiremezseniz, bitirinceye kadar devam edersiniz. Açık Liseyi 2,5 yılda bitirme imkanınız vardır.

Açık Öğretim Lisesi’nde Örgün eğitimde bulunan sınıfların karşılığı şu şekildedir;
Lise 1. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 1. ve 2. dönemdir.
Lise 2. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 3. ve 4. dönemdir.
Lise 3. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 5 ve 6. dönemdir.
Lise 4. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 7. ve 8. dönemdir.

AÖL sisteminde öğrenci verdiği dersin kredisini kazanır. Veremediği dersin kredisini alamaz. Sadece başarısız olduğu dersi tekrar eder veya muaf olduğu takdirde onun yerine isterse seçmeli derslerden başka bir ders alır. Açık öğretim Lisesinde öğrencilerin alması gereken zorunlu ve ortak dersler vardır. Öğrenciler her dönem ortak ve seçmeli derslerden en fazla toplam 35 kredilik ders alabilirler. Bir dönemde sınavına girilip başarısız olunan zorunlu ders, izleyen dönemde yeniden verilir. Ortak zorunlu derslerden üç kez sınava girip de başarısız olan öğrenci bu derslerden muaf olur. Yani bu dersi alma zorunluluğu kalkar. Ancak bu öğrenciler gerekli kredi miktarını toplayamadığı takdirde isterlerse, muaf oldukları dersi yeniden seçebilirler.

Açık Öğretim Lisesine yeni başlayan ve alansız olarak kaydı yapılan öğrenciler için mezuniyet kredisi 170 kredidir. Bakanlık makam onayı doğrultusunda 18 yaş  ve üzerindeki öğrencilerin zorunlu ve alan derslerini dönem şartı olmaksızın seçmesine imkân tanınmıştır. Örneğin; Yeni düzenleme ile 18 yaş ve üzeri 1. Dönemde olan bir öğrenciler;  2,3,4,5,6,7 ve 8. dönem ortak derslerini dönem sırasına göre (20 adet dersi geçmemek şartı ile) seçebilecektir. Bu öğrenciler bir dönemde maksimum 20 ders ya da daha az ders seçebilir. Örgün eğitimden başvuru yapan öğrenciler geçtiği derslerden muaf tutularak haftalık ders sayısına göre kredi alırlar.

Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur. Öğrenci kayıt yenilediği taktirde mezun olana kadar ömür boyu okuyabilir.

Açık Lise Öğrencileri Örgün eğitimde okuyan öğrencilerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler. Açık Öğretim Lisesinde mezun olan öğrenciler eski adıyla YGS ve LYS, yeni adıyla YKS sınavlarına başvurup girebilirler. Halen okuyan öğrenciler ise, Eski adı YGS, yeni adı YKS başvuru tarihinde, ilgili yılın 3. dönem sınavı itibariyle mezun olabilecek durumdaysa YKS sınavlarına başvurup girebilirler.

Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencileri okurken askerliğini tecil ettirme hakkına sahiptirler. Ayrıntılar için tıklayınız. Ayrıca mezun olan öğrenciler ve Üniversite kazanmış öğrenciler de askerliğini tecil ettirme haklarına sahiptirler.

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri Puanını tutturabildiği Üniversitelerin tüm Fakültelerinde okuyabilirler. (Mühendislik, Tıp, Hukuk, İşletme vs..)

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri de YKS sınavlarında diploma notuna bağlı olarak ek puan almaktadırlar. Ayrıntı için tıklayınız.

AÖL Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında, mezun oldukları okul bölümünde “Açık Öğretim Lisesi”, MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında ise mezun oldukları okul bölümünde “Mesleki Açık Öğretim Lisesi”  yazmaktadır. Örnek diploma resmi için tıklayınız.

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri eğitimlerine devam ederken KPSS sınavlarına girebilmektedirler. Ayrıntılar için tıklayınız.

Ocak, Mayıs ve Temmuz ayında olmak üzere Senede üç dönem sınav yapılır. (3. Dönem sınavına 18 yaş ve üzeri öğrenciler girebilir)

Sınavlar iş takviminde yazan tarihlerde hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün ve üç oturumda yapılır. İlk oturum sabah saat 9.30’da, ikinci oturum ise öğleden sonra saat 14:00’te yapılır. Açık Lise sınavlarında öğrencilere her oturum için 2,5 saatlik bir süre verilir.

Açık Lise sınavlarında her ders için çoktan seçmeli tam 20 soru sorulmaktadır. Açık Öğretim Lisesinde not sistemi 100’lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap verilmesi ve 45 puan alınması gerekir. Açık Öğretim Lisesi sınavlarında verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilememektedir. Öğrencilerin deyimi ile yanlış, doğruyu götürmemektedir. Öğrenciler isterlerse sınav sonuçlarına ve sorulara itiraz edebilir. Adayların; sınav sorularına itirazlarını, sınav sorularının ilanından sonra 3 (üç) takvim günü, sonuçların ilanından sonra 5 (beş) takvim günü içinde yapmaları gerekmektedir


2. Açık Öğretim Lisesi Alansız Öğrenci Mezuniyet Şartları
(Öğrenimlerine Alansız (Alan Yok) devam edenler.)

  • Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 5 veya üzeri olması,
  • Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri olması,
  • Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Türk Dili ve Edebiyatı dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
  • Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması,

3857 YORUMLAR

    • Kimya bölümlerine girerek kimyager olmak isteyen arkadaşların önünde, mezun olduktan sonra birkaç seçenek var. Bunları kısaca inceleyelim:

      1.
      Tekstil sektörü: Türkiye bir tekstil cenneti sayılabilir. Buradaki çalışma olanaklarını tekstil boyar maddeleri formüle edip satışını yapmak, tekstil boyama, iplik boyama, boyahanelerde sorumlu müdürlük şeklinde kısaltmak mümkün.

      2.
      İlaç sektörü: Türkiye’de ilaç üretimi yapan pek çok firma vardır. Bunların içinde kalite kontrolden üretime, mikrobiyolojiden ve ar-ge’den ruhsatlandırmaya, laboratuar içi ve masa başı olarak tabir edilebilecek pek çok konum mevcuttur.

      3.
      Gıda sektörü: Gıda fabrikalarının kalite kontrol birimlerinde ve üretimde gıda mühendisleri ile birlikte çalışma fırsatı bulunabilir.

      4.
      Akademik kariyer: Lisans mezunu olduktan sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alırken araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutmak veya uzman kadrolarında istihdam edilebilirsiniz.

      5.
      Kâğıt sektörü: Kâğıdın belli aşamaları alması sırasında analiz işlemlerini üstlenecek kimya mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

      6.
      Tıp merkezlerinin tahlil laboratuarları: Biyokimya alanında uzmanlaşanlar, biyokimya alanında girdikleri Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan sonra bir laboratuarda istihdam edilebilir.

      7.
      Öğretmenlik: Pedagojik formasyon ile ilgili son zamanlarda bazı haberler gelmişti, son durumu bilmiyorum ama eskiden pedagojik formasyon almak üzere tezsiz yüksek lisans eğitimi alan öğrenciler önce sözleşmeli, zamanla ve şansları varsa kadrolu lise öğretmeni olarak istihdam edilebildi. Özel okullar ve dershaneler de alternatif eğitim kurumları olarak öne çıkmaktadır. Bunlardaki özlük hakları ve çalışma şartları bir devlet lisesine göre oldukça ağırdır.

      8.
      Satış “mühendisliği”: Kimyada en kolay bulunabilecek iş ortamı satışta uzmanlaşmaktır. Kimyasal maddeler, cihazlar ve cam malzemeleri ithal edip satmaktan ibaret bir meslek, en yaygın ve getirisi en az olan iş kolu gibidir.

      9.
      Servis “mühendisliği”: Servis mühendisi olmak için bir veya birkaç cihaz hakkında derinlemesine bilgiye sahip olmak, yeri geldiğinde müşterinin iş yerine giderek tamirat ve bakım işlemleri yürütebilmek gereklidir. Satış “mühendisi” olarak başlayıp servis “mühendisi” olmak mümkün olabiliyor.

  1. acık lisede okuyorum kredim 134 alan kredim 56 toplam 2 sınav sonra mezunum fakat mesleki acık lise cocuk gelısım bolumune gecıs yapmak istıyorum eger gecıs yaparsam mezun olma surem uzar mı ? cocuk gelısımı bolumu ıcın kredımın kac olması lazım simdiden tsk ederim

  2. ben açıköretime kayıt yaptırdım aktifim fakat ders seçimi yapamıyorum.8 şubatta kayıtlar bitiyor.ben ders seçimi ne zaman yapıcam kayıtlar bitsede ders seçimi yapılabilirmi?

  3. Merhaba ben düz lise yi 2006 yılında 1. sınıftan terk ettim ve tasdiknamemi aldım 2010 yılında aöl sosyalbilgiler bölüminü seçmiştim fakat 1 kez sınava girdikten sonra bidaha devam etmedim daha sonra 2013 yılıdna 2. dönem kayıt yenileme yaparak silik durumumu aktif hale getirdim fakat okul / alan bölümümde Alan yok yazıyor ben artık alansız olarakmı devam edecegim eger alansız olarak devam ediceksem alan yok sistemine ait dersler tablosundaki dönem olayı 9.10.11.12 sınıf tablosu neyi ifade ediyor dönem 1,2,3,4,5,6,7,8 neyi ifade ediyor bu tablonun altındaki döneminden önce ders alınamaz denmesi ne anlama geliyor ögrenci giriş sayfamdaki zorunlu dersler kısmındaki derslerden dönemime göremi seçim yapmak zorundayım

    • Öğreniminize alansız olarak devam edeceksiniz. 1,2,3,4,5,6,7,8 Açık lisede hangi dönemde, hangi dersleri alacağınızı göstermektedir. Şu an 6. dönemde olmanız sebebiyle ders seçimlerinde üst dönemlerden yani 7. ve 8. dönemden ders seçemezsiniz. Ancak ders seçerken 6. dönem derslerinden ve varsa alt dönem 1,2,3,4. ve 5. dönem derslerinden ders seçebilirsiniz.
      Bir sonraki dönem kayıt yeilediğinizde 7. dönem derslerinden, sonraki dönem kayıt yeilediğinizde 8. dönem derslerinden ders seçebileceksiniz.

    • 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri, 21 Ocak – 08 Şubat 2013 tarihleri arsında yapılacaktır.
      Kredinizi kayıt olduğunuzda sistem tarafından hesaplanacaktır.

  4. Ben açık i.ö.o 8.sınıftan bırakmıştım şuan dışardan sınavlara giriyorum tek dersim mat kaldıı liseye kaydımı yaptıracam lise ünv.de düşünüyorum yaşım 22 ben bu sene liseye yazılsam en kısa ne kadarda veririm dersleri liseyi hemen bitiririmm admin beni faceden eklermisin mümkün mü daha detaylı konuşmak yardım almak istiyorum çevremde kimse yok yardım edecek lütfen 🙁

    • 2,5 senede AÖL bitirebilirsiniz. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri, 21 Ocak – 08 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

  5. Toplam Dönemi : 7
    Toplam Kredi : 35
    AOL’de Okuduğu Dönem : 5

    Toplam Dönem 8 Olursa Mezun mu Oluyoruz ne Oluyor Bu kredilerden Hiç Bişey Anlamıyorumm Toplam Dönemi 8 Olsa Ne Olur Alansız Okuyorum Alan Yok. Acaba 2014’te Ygs Sınavınada Girebilir miyim? Yardımmm.

    • 8. dönem sonunda 192 krediye ulaşırsanız, mezun olursunuz. Ulaşamazsanız ulaşana kadar devam edeceksiniz. 2014 YGS sınavı başvuru şartları henüz açıklanmamıştır.

  6. ŞİMDİ DİYELİM DERSLERİMİ SEÇTİM VE SNAVA GİRDİM 45 DEYILDE 40 ALDIM BI SINAVDAN KAÇ KREDİ VERİR VEYA 45 ALDIM BASARILI OLDU KAÇ KREDI VERIR … EGER BASARISIZ OLURSA 0 KREDIMI ALIYORUZ< 🙁

  7. merhaba, öncelikle ben liseyi 3 yıl örgün okudum ve son sınıfımda açıkliseye geçmek istiyorum açıkliseden mezun olabilmem için 192 kredinin olması gerektiğini öğrendim , ben örgün okuduğum 3yılın kredisi nasıl hesaplayacağım? çünkü açıköğretimde en az nekadar kredi yapmam gerektiğini bulmak istiyorum .

  8. Benim Kredim 49 mesleki liseye geçş yapacam eger yaparsam bu dönem gece okuluna Gidermiyim . Kaçıncı sınıf olarak Başlarım Yardımcı olursanız Sevinirim.

  9. merhaba,ben açıköğretim liseye yeni kayıt yaptırdım.aktif olduğum halde ders seçimi yapamıyorum.ders seçimi ne zaman yapabilirim.lütfen bu konu hakkında bilgi verirmisiniz

  10. mrb admin ben lise 1 de sınıfta kaldım bu yılda kalabilirim aöl geçmek istiyorum geçsem şimdi geçebilirmiyim ve aöl kaç yılda bitirebilirim yukarda 2.5 yılda bitirebilirnişim
    lütfen cvp verirmisiniz

  11. merhaba ben lise 3. sınıfta okulu bıraktım benim şuan 92 kredim var illa 8 dönem mi okumak zorundayım yoksa 4 dönemde bitirebilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim

  12. ben 11.sınıf 2.döneminde açıkliseye geçmeyi düşünüyorum kaç senede bitiririm ve belirli tarihler içinde mi kayıt yaptırmam gerekiyor 1-2 gün geçse olmaz mı

  13. hocam şimdi bugun 9 sınıftan sorumlu olduğum 2 ders den sınava gireceğim eğitim olarak bitti sadece bu dersler var şimdi ben açık liseye kaydolsam tahmini ne kadar sürede biter + olarak bu sorumlu derslere açık lisede girmek zorunda kalırmıyım..

  14. Merhabalar. Ben anadolu lisesinde üçüncü sınıf öğrencisiyim derslerim çok iyi her sene not ortalamam 80-85 arası geliyor ama okula gitmekten nefret ediyorum her sene 19,5 gün devamsızlığım oluyor ben şimdi okulu bırakıp açıkğretime kayıt olup bıraktığm yerden yani direk 5 ve 6. dönemden devam edebilir miyim yoksa tekrar 9. sının sınavlarına girmem şart mı ? açıklarsanız sevinirim 🙂

    • Evet kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri, 21 Ocak – 19 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

  15. Benim Normal kredi sayım 136 alan kredisi 66 ben bu senenin ilk dönemki sınavlara girdim fakat kafamı kurcalayan girdigim derslerden kaldıgım olursa bu normal kredinin sayısı aşagıya düşüyormu ?

  16. AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ – 4 YILLIK / ALAN YOK
    Toplam Dönemi : 7
    AOL’de Okuduğu Dönem : 5
    Toplam Kredi : 29
    Alan Kredi : 0

    bilgilerim bunlar açık ögretim lisesini kaç yılda bitirebilirim.maöl den aöl ye geçiş yaptım kredim göz ardı

  17. MESLEKİ ACIK ÖGRETİM LİSESİ 4YILLIK ELEKTİRİK ELEKTRONİK TEKNOLOJISI ALANI….. TOPLAM DÖNEM:14…..AÖL OKUDUGUM DÖNEM:10….YUZ YUZE EGITIMI TAMAMLADIM. TOPLAM KREDİM:188 ALAN KREDIM 132…..MESLEK LISESI OLDUGUM ICIN MEZUN OLAMIYORUM BU KREDİ ILE DÜZ LİSEYE GECIP BIR AN ONCE MEZUN OLMA OLANAGIM VARMI.

    • Toplam kredinizi 240 yaptığınızda mezun olursunuz. AÖL’e geçerseniz 132 alan krediniz aktarılmaz. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri, 21 Ocak – 19 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

    • Evet geçebilirsiniz. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri, 21 Ocak – 19 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

    • Kalkmadı, geçiş yapabilirsiniz. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri, 21 Ocak – 19 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

  18. Ben ticaret meslek 3 yıl okudum.Uygulama yıl sonunda uygulama sınavına girmedim.Liseyi bitirmek istiyorum bana yardımcı olurmusunuz.Ne yapmam lazım.

    • AÖL 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri, 21 Ocak – 19 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.
      Kayıt işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
      MAÖL’e ise yeni kayıtlar 2013 Ağustos ayında yapılacaktır.

  19. Merhaba ben meslek lisesinden aöl ye geçtim fakat kredilerimde büyük bir düşüş oldu neden acaba ve e-okul açık lise sistemine notları otomatikmi atıyor yoksa notlar elden mi giriliyor tek tek ?

  20. Merhaba,ben 9 sınıfta kaldım 2 kere üst üste karnede kredim 87 idi.Bu dönem yeni kaydımı yaptırdım açık öğretime kredim 87 olarak mı geçecek yoksa daha mı düşük ? bu arada imam hatipte okuyordum.Şimdiden teşekkürler…

  21. s.a ben aöl ögrencisiyim seneye ygs ve lysye dil den olmak üzere griecegim suan okul puan nasil hesaplanir veya extra bir puan alip almiyacagim hakkinda bilgi verirseniz sevinirim. Hayirli günler.

  22. ben suan 7.ci dönemdeyım acık ogretım lise olarak ve kredim toplam olarak 35 ve donuk durumdayım kayıt yenıleme ne zaman yapabılırım ve kac kredı toplamam lazım lıseden menzun olabılmem ıcın

    • 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri, 21 Ocak – 19 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.
      2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem kayıt yenileme işlemleri, 04 Mart – 15 Mart 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.
      Diğer sorunuz için yukarıdaki yazıyı tekrar okuyunuz.

  23. aole kayıtlı olup ygs sınavına girenler aoldeki kredileri yetersiz olduğu için , puanları barajda bırakılan varmı ? su an sadece 40 kredi lazım mezun olmam için ygs sınavına giricem puanım normal olarak hesaplanır mı ? büyük ihtimal 3 dönem sınavlarında mezun olucam ygs yada lys de puan hesaplamam barajda bırakılırmı bunun için mebe falan dilekçe yazmamız gerekir mi ?

    • Yaptırabilirsiniz. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri, 21 Ocak – 19 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.
      Kayıt işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

    • Evet devam edebilirsiniz. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı II. dönem yeni kayıt işlemleri, 21 Ocak – 19 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.
      Kayıt işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

  24. slm ben özgür ilk sınava girdim aolde sonuçlar açıklanmadan toplam kredim 84 yazıyo önceden lise 2 terktim ama aynı lıseden devam etmedim i.h.l iken düz liseden devam ettim imam hatip vermşdmidir kredilerimi yoksa neden 84 kredi var yazıyo toplam kredide

  25. ben lıse ycte okuyom sımdı ıkıncı donem okulu bırakırsam acıık lıseye hemen kayıt yapabılırmıyım ve kacta baslarım acık lısede

CEVAP VER