Açık Öğretim Lisesinde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere Açık Lisede sınıf sistemi yoktur. Bunun yerine dönem kavramı vardır. Öğrenci örgün eğitimde olduğu gibi 1. Sınıfta ya da 2. Sınıfta ya da 3. Sınıfta yada 4. Sınıfta okuyorum yerine, ancak 1. ,2. ,3. ,4. ,5. ,6. ,7. ya da 8. Dönemde okuyorum diyebilir. Öğrenci 8 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur. 8 dönemde bitiremezseniz, bitirinceye kadar devam edersiniz. Açık Liseyi 2,5 yılda bitirme imkanınız vardır.
Açık Öğretim Lisesi’nde Örgün eğitimde bulunan sınıfların karşılığı şu şekildedir;
Lise 1. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 1. ve 2. dönemdir.
Lise 2. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 3. ve 4. dönemdir.
Lise 3. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 5 ve 6. dönemdir.
Lise 4. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 7. ve 8. dönemdir.
AÖL sisteminde öğrenci verdiği dersin kredisini kazanır. Veremediği dersin kredisini alamaz. Sadece başarısız olduğu dersi tekrar eder veya muaf olduğu takdirde onun yerine isterse seçmeli derslerden başka bir ders alır. Açık öğretim Lisesinde öğrencilerin alması gereken zorunlu ve ortak dersler vardır. Öğrenciler her dönem ortak ve seçmeli derslerden en fazla toplam 35 kredilik ders alabilirler. Bir dönemde sınavına girilip başarısız olunan zorunlu ders, izleyen dönemde yeniden verilir. Ortak zorunlu derslerden üç kez sınava girip de başarısız olan öğrenci bu derslerden muaf olur. Yani bu dersi alma zorunluluğu kalkar. Ancak bu öğrenciler gerekli kredi miktarını toplayamadığı takdirde isterlerse, muaf oldukları dersi yeniden seçebilirler.
Açık Öğretim Lisesine yeni başlayan ve alansız olarak kaydı yapılan öğrenciler için mezuniyet kredisi 170 kredidir. Bakanlık makam onayı doğrultusunda 18 yaş ve üzerindeki öğrencilerin zorunlu ve alan derslerini dönem şartı olmaksızın seçmesine imkân tanınmıştır. Örneğin; Yeni düzenleme ile 18 yaş ve üzeri 1. Dönemde olan bir öğrenciler; 2,3,4,5,6,7 ve 8. dönem ortak derslerini dönem sırasına göre (20 adet dersi geçmemek şartı ile) seçebilecektir. Bu öğrenciler bir dönemde maksimum 20 ders ya da daha az ders seçebilir. Örgün eğitimden başvuru yapan öğrenciler geçtiği derslerden muaf tutularak haftalık ders sayısına göre kredi alırlar.
Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur. Öğrenci kayıt yenilediği taktirde mezun olana kadar ömür boyu okuyabilir.
Açık Lise Öğrencileri Örgün eğitimde okuyan öğrencilerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler. Açık Öğretim Lisesinde mezun olan öğrenciler eski adıyla YGS ve LYS, yeni adıyla YKS sınavlarına başvurup girebilirler. Halen okuyan öğrenciler ise, Eski adı YGS, yeni adı YKS başvuru tarihinde, ilgili yılın 3. dönem sınavı itibariyle mezun olabilecek durumdaysa YKS sınavlarına başvurup girebilirler.
Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencileri okurken askerliğini tecil ettirme hakkına sahiptirler. Ayrıntılar için tıklayınız. Ayrıca mezun olan öğrenciler ve Üniversite kazanmış öğrenciler de askerliğini tecil ettirme haklarına sahiptirler.
Açık Öğretim Lisesi öğrencileri Puanını tutturabildiği Üniversitelerin tüm Fakültelerinde okuyabilirler. (Mühendislik, Tıp, Hukuk, İşletme vs..)
Açık Öğretim Lisesi öğrencileri de YKS sınavlarında diploma notuna bağlı olarak ek puan almaktadırlar. Ayrıntı için tıklayınız.
AÖL Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında, mezun oldukları okul bölümünde “Açık Öğretim Lisesi”, MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında ise mezun oldukları okul bölümünde “Mesleki Açık Öğretim Lisesi” yazmaktadır. Örnek diploma resmi için tıklayınız.
Açık Öğretim Lisesi öğrencileri eğitimlerine devam ederken KPSS sınavlarına girebilmektedirler. Ayrıntılar için tıklayınız.
Ocak, Mayıs ve Temmuz ayında olmak üzere Senede üç dönem sınav yapılır. (3. Dönem sınavına 18 yaş ve üzeri öğrenciler girebilir)
Sınavlar iş takviminde yazan tarihlerde hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün ve üç oturumda yapılır. İlk oturum sabah saat 9.30’da, ikinci oturum ise öğleden sonra saat 14:00’te yapılır. Açık Lise sınavlarında öğrencilere her oturum için 2,5 saatlik bir süre verilir.
Açık Lise sınavlarında her ders için çoktan seçmeli tam 20 soru sorulmaktadır. Açık Öğretim Lisesinde not sistemi 100’lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap verilmesi ve 45 puan alınması gerekir. Açık Öğretim Lisesi sınavlarında verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilememektedir. Öğrencilerin deyimi ile yanlış, doğruyu götürmemektedir. Öğrenciler isterlerse sınav sonuçlarına ve sorulara itiraz edebilir. Adayların; sınav sorularına itirazlarını, sınav sorularının ilanından sonra 3 (üç) takvim günü, sonuçların ilanından sonra 5 (beş) takvim günü içinde yapmaları gerekmektedir
2. Açık Öğretim Lisesi Alansız Öğrenci Mezuniyet Şartları
(Öğrenimlerine Alansız (Alan Yok) devam edenler.)
- Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 5 veya üzeri olması,
- Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri olması,
- Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Türk Dili ve Edebiyatı dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
- Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması,
hocam merhaba , alansız okuyorum ancak bir alan seçmek istiyorum bu işlemi nasıl yapabilirm ? yardımcı olursanız çok sevinirim ..
Alansız okuyanlar alan seçemezler. Alansız olarak mezun olacaksınız.
Hocam Ek sınav ne ?
Genelde 3. sınav sonrası gündeme gelen ve öğrencilere geçmiş yıllarda verilmiş bir hak.
merhaba bende yeni başlıcam arkadaşlar gibi alan yok yazıyor ileride okul öncesi ögretmenligi yapabilirmiyim.
YGS ve LYS sınavlarına girerek istediğiniz bölümü okuyabilirsinixz.
s.a benim alan derslerimden kalmışım fakat kredim 227 alan kredim 102 sadece 15 ders ortak sınavım kalmış onları versem olur mu
AÖL’de okuyorsanız, ortak derslerinizi verdiğinizde yada muaf olduğunuzda mezun olursunuz.
s.a kolay gelsin benim alan kredim muaf olmuşum hepsinden fkat 15 ortak dersim kalmış 227 kredim 102 alan kredim var bidaha vermeye gerek varmı alan derslerimi yoksa ortak derslerin hepsini mi seçsem okulu bitirmiş olur muyum ortak dersleri verdeğimde
Zorunlu dersleriniz kalmadığında mezun olursunuz.
mesleki açıköğretimde zorunlu dersler hangisi bi bilginiz var mı
Okuduğunuz alana göre değişir. MAÖL’deki alanları görmek için tıklayınız.
AÇIK LİSE SO,INAVLARINDA SINAV SORULARINI GENELLİKLE HEP ÇIKMIŞ SORULARDAN MI ÇIKIYORR YOKSA FARKLI FARKLI MI
Hem çıkmış sorulardan hem de yeni sorulardan çıkıyor.
Değerli hocam 1. ve 2. dönemde en fazla 30 kredilik ders alabiliyoruz fakat 3.Dönem (yazın yapılan) sınavda ise aldığım duyuma göre istenirse 40 kredilik ders seçilirmiş. Doğru mu ..Teşekkürler 🙂
AÖL’de her dönem en fazla 30 kredilik ders seçebilirsiniz.
Ben açık öğretime yeni başladım sadece ocak ayında yapılan sınava girdim hemşire olmak istiyorum bunun için açıktan üniversiteyide okumam gerekiyo mu???
YGS ve LYS sınavlarına girmeniz gerekir.
Hocam selamlar alansiz ogrenciler okul bitinceye kadar ayni derslerden mi sinava girecekler?
Öğrenim hayatınız boyunca, hangi derslerden sınava gireceğinizi görmek için tıklayınız.
MRB alanlı ve alansız öğrencilerin farkı nedir ben hem alan hem toplam kredi topluyrm ama yeni başlayan öğrenciler sadece toplam kredi topluyrlar anlayamadım bu mevzuyu yardımcı olurmusunuz..
Katsayıların ve alanların kalkması ile bir fark kalmamıştır.
ve ilk girdiğim sınavdan 15 kredi aldım bu iyimi yok sa daha çok çalışmam gerekiyormu?
Bir dönemde en fazla 30 kredili alabilirsiniz. Ne kadar çok kredi alırsanız, sizin için o kadar iyidir.
Sayın hocam 4 yıllık Genel Kültür bölümündeyim.Toplam kredi:181 ortak kredi: 78 AOL de bulunduğum dönem 8 üzeridir zorunlu derslerimi bitirdim.Dil ve anlatım dersimide kurtardım eğer bu düzen doğru ise son sınavda 13 kredi ile mezun olmam gerekiyor.Acaba doğru mu biliyorum?Yoksa Genel Kültür alanında farklı mı oluyor?Şimdiden teşekkür ederim.
Hiç zorunlu dersiniz yoksa, 11 kredi aldığınızda mezun olursunuz.
s.a hoçam bende yeni yazıla çam ama bütün sunavlardan45 alırsam 4 yıldamı bitiyor ve senede 3 sınav tek mi var bana yardımçı olurmusunuz
2,5 yılda bitirebilirsiniz.
kitap alacagım halk egitim merkezine giderken seçtigimiz derslerin kagıdını götürmemiz mecburi mi
Mecburi.
temmuz da yapılan sınava sadece 18 yaşından büyük olanlar girecekmiş doğrumu ve neden.
zorunlu dersleri araştırdım din kültürü, türk edebiyatı, dil ve anlatım, yabancı dil 1,2,3,4,5,6,7,8 zorunluymuş hesini bitirmem mi gerekiyo. nasıl bitiricem. ve ne kadar kredi alırsam alim bu deslerin hepsini bitirmeden olmuyor mu???
20-21 Temmuz 2013 tarihlerinde yapılacak olan III. Dönem sınavlarına Açık Öğretim Lisesine kayıtlı, sınavın yapıldığı ilk gün itibariyle on yedi yaşını doldurmuş, on sekizden gün almış (19 Temmuz 1996 ve daha önce doğanlardan) silik, donuk ve ya aktif öğrencilerimiz III. Dönem kayıt yenileme yaptırmaları halinde katılacaktır.
Zorunlu dersleri ya geçmek yada muaf olmak zorundasınız. 192 krediye ulaşıp hiç zorunlu dersiniz kalmadığında mezun olursunuz.
tamam zorunlu derslerin hepsini bitirelim de bazı dersler 1,2,3,,,,8 kadar gidiyo nasıl olcak zaten hemen hemen 14 ders falan seçiyoruz,biraz zor olmaz mı?
Zor olmaz.
hocam krediye göre değerlendirilliyoruz mesela 45 alan biride o krediyi alabiliyor 90 alan biride o krediyi alabiliyor arada bir fark var mı ?
Yüksek notlar diploma notunu yükseltir.
hocam 8.dönem sonunda max kredi kaç olabilir açık öğretimden gelen puanı etkiler mi ??? bir de diyelim ki din kültürü sınavını 45 le geçsem veya 90 la ne farkı var acil cevap yazın lütfen…. şimdiden teşekkür ederim 🙂 🙂
30×8=240 kredi olabilir. Yüksek not alanların diploma notu yüksek olur. Diploma notu yüksek olanlara YGS ve LYS sınavında yüksek ek puan gelir.
zorunlu dersler derken 38 tane ders gözüküyo hangi birini seçeyim yardımcı olur musunuz lütfen!
İstediğinizi seçebilirsiniz.
hocam kredilerimizi 192 ye tamamlamak için seçmeli dersleri seçersek sorun olur mu yani ortak dersleri bitiremezsek kredimiz 192 olsa bile mezun olamıyor muyuz ?
Zorunlu dersleri bitirmeden, mezun olamazsınız.
dil ve anlatım dersinden muaf olunmadığı için seçmek zorunluymuş dogru mu? birde diyelim ki matematik 1 den muaf olduk matamatik 2 yi falan da bitirmemiz gerekiyo?
Evet Dil ve Anlatım dersinden muaf olunmaz. Bu desi mutlaka geçmeniz gerekir. Yoksa mezun olamazsınız. Matematik 2 dersinden de ya muaf olmaznı gerekir yada geçmeniz gerekir.
ben esra açıköğretim 9.sınıf öğrencisiyim ocak ayında girdiğim sınavdan 15 kredi aldm diğer girdiğim sınav dan kaç kredi alırsam sağlığa geçiş yaparım 10. sınıftan 😀
MAÖL’de sağlık meslek lisesi yoktur. MAÖL’deki alanları görmek için tıklayınız.
aol den maol e geçiş yaparken yeni kayıt döneminde nereye dilekçe verilecek
Geçiş yapmak istediğiniz Meslek Lisesine vereceksiniz.
ben gökmen şu anda teknık elektırık elektronık bölumunu okuyorum 3 sınıftayım lise 1 de de bı sene kalmıştım acık öğretıme yazılırsam bu okudugum donemlerın kredısı gelecekmı yoksa tekrar baştan mı başlıyacam eger gelecekse muhtemelen kaç kredı gelır bu konuda bana yardımcı olurmusun maddı yonden dolayı okula gıdemıyorum AÖL devam etmek istıyorum hem çalışıp hem okumak şimdiden teşekkürler…
Yüz yüze dersleriniz hariç, diğer kredileriniz AÖL’e aktarılacaktır.
MAL Çocuk gelişimi son sınıf öğrencisiyim diploma notunu 40 hesapladık özel üniversitede anestezi veya tıbbı görüntüleme okumak için kaç puan almamız yeterli olur.Teşekkürler..
Konu hakkında ÖSYM sitesini takip ediniz.
02.06.1996 doğumluyum 3.cü dönem sınavına giriş hakkım varmı?
Evet var.
hocam benim 13 kredim var yeni başladım okul bana kredi vermedi sizde azmı
Sadece geçtiğiniz derslerden kredi alırsınız.
bende acıktan okuyorum fakat lıse 3 ten terkım okul bana 125 kredı verdı bende son sınavdan 19 kredı aldım buna gore ne zaman mezun olurum
192 krediye ulaştığınızda mezun olursunuz….
merhaba hocam benım alanım sayısal ve toplam kredım 235 alan kredım 73 7 kredıye ıhtıyacım var okulun bıtmesı ıcın yalnız benım anlamadıgım acık lıse mezunlarının dıploma puanları nasıl 100 se 5 carpılacak onu anlayamadım ben sımdı dıploma notu kac puan alacam ve ygsye dıploma notum yansıyacakmı?
Ayrıntılar için tıklayınız.
2 sene örgün eğitimde kaldım bu sene yazıldım aol’ye ve eğer 192 ye tamamlayamazsam ek sınava giriş hakkım olurmu??
AÖL’de ek sınavların yapılıp yapılmayacağı, 3. sınav sonrası gündeme gelmektedir.
ben daha önce AÖL kayıtlıydım ama kayıt yenilemeyeli 4-5 yıl oldu sanırım emin değilim, muhtemelen silik durumdayım, ilk kayıtlarda kaydımı yenileyip bıraktığım yerden devam edebilir miyim yoksa daha önce aldığım krediler geçersiz mi oluyor?teşekkürler…
Kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
merhaba hocam ben yüzyüze ders görüyorum ve 36 kredim var ama 1 dnem olduğum sınavdan dil ve anlatımı gecemedim 🙁 kalırmıyım yada istediğim zaman verebilirmiyim kaldığım dersleri
Geçene kadar sınırsız sınava girebilirsiniz.
hocam şimdi her yıl 3 sınav oluyor yani toplam 90 kredi alabiliyoruz bu sene 4 sınavmı olacak
Ek sınavların, bu sene olup olmayacağı henüz belli olmamıştır.
hocam mrh 4 dönem okuyorum kredim 40 8 dönm. Sonra diyelim 160 kredi oldu peki bundan sonra sınıfta mi kalacağaz 192 kredi tamamlayana kadar
AÖL’de sınıfta kalma yoktur. Sınırsız, mezun olana kadar sınava girebilirsiniz.
Yazılılarda çıkmış sorulardan genellikle soru çıkarmı? Ve aldığımız kitapların özetlerinden veya değerlendirme sorularından?
HEm çıkmış sorulardan hemde yeni sorulardan soru çıkmaktadır.
hocam sadece 13 kredi yeni başlamama ragmen nasıl sizce
Umut verici.
hocam kredimim tamamladığım taktirde 4 yıl veya 8 sene sene beklememe lazımmı…..kredimi tamaladığım taktirde diğer dersleri geçmeyi veya muaf olmatı beklemek zorundamıyım
Zorunlu derslerinizi bitirip 192 krediye ulaştığınızda mezun olursunuz.
Mereba ben acik lisede yeniyim bana kredi hesaplamada bilgi verirmisiniz
20 sorudan, en az 9 doğru yaptığınız tüm derslerden geçerek o dersin kredisini kazanmış olursunuz.
Ben acikogretim lisesinde yeniyimm bana kredii hesaplamadaa bilgi veriirmisiniz
Her dersin farklı kredisi vardır. Bir dersi geçtiğinizde o dersin kredisini alırsınız.
ben 12. sınıfta ygs den sonra kendi isteğimle açık liseye geçtim bilgilerimde 194 kredim old. söylüyor 30 kredilik ders seçtim.Lys de örgün eğitimden açığa geçmemde sorun olurmu yani bilgilerimi güncellememmi lazım.192 de mezun oluyrz ama 194 kredim var ben bu 30 kredilk dersleride basarıyla gecersem Kaç okul puanı gelir ek bişi varmı ?
Konu hakkında, ÖSYM ile iletişime geçiniz.
hocam bölümüm genel kültür 137 kredim var ortak kredim ise 42 zorunlu dersim 6 tane kaldı 16 dönemdir okuyorum zorunlu dersleri alıp 192 yi tamamladıgımda mezun olabiliyormuyum?
Evet, mezun olursunuz.
hocam,ortak derslerin toplam kredisi kaç ve bu ortak derslerin kredisi dolduğu takdirde ders seçme işlemi sırasında seçmeli olan derslerden tamamını seçebilirmiyiz.Ayrıca şunu sormak istiyorum muaf olan dersler ortak ders kredisine dahil oluyormu şimdiden teşekkürler sayın hocam
İstediğiniz dersleri seçebilirsiniz. Ortak derslerin kredisini görmek için tıklayınız.
ya benim kredii sonuçlarımdaa 39 kredi yazıyo bu nedemekk oluyo
Bugüne kadar 39 kredi toplamışsınız. 192 krediye ulaştığınızda mezun olursunuz.
kitapların özetlerinden ve değerlendirme sorularındand soru çıkıyomu yazılılarda?
Çıkıyor.
Hocam , 2,5 senede bitirmek için her dersten geçerli not mu almak gerekiyor ? kaldığımız bi kaç ders 2,5 senede bitirmemize engel mi ? birde ben şuan lise 2. sınıfta okuyoru AOL’de toplam kredim 68 . 2,5 senede bitirme şansım var mı sizce ?
Şu anki kredinizle, 2 senede bitirebilirsiniz.
slm bn 3 sınıfı açıktan okusam ve başarılı olsam örgün egitimde 4 ten dewam edebilir miyim
Sorunuzun yanıtı için tıklayınız..
mrb hocam ben 4 yıllık genel kültür bölümünde okuyorm. Toplam kredim :108 ortak kredm: 61 aöl de bu 8. dönemim ortak derslerm 3 tane kaldı,dil anlatım derslernin hepsinni verdim. Bu durmda benm kaç kredi almam lazm ??
84 kredi almanız gerekir.
02.06.1996 doğumluyum bu sene kayıt oldum alansız okuyorum 2.5 yılda mezun olabilme şansım varmı??
Evet var.
mrb hocam toplam 4 sınava girdim 43 puanım var çokmu az
İdare eder.