Açık Lise Kredili Sistem Açıklaması

3857
788.305 views
açık lise sistemi

Açık Öğretim Lisesinde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Açık Lisede sınıf sistemi yoktur. Bunun yerine dönem kavramı vardır. Öğrenci örgün eğitimde olduğu gibi 1. Sınıfta ya da 2. Sınıfta ya da 3. Sınıfta yada 4. Sınıfta okuyorum yerine, ancak 1. ,2. ,3. ,4. ,5. ,6. ,7. ya da 8. Dönemde okuyorum diyebilir. Öğrenci 8 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur. 8 dönemde bitiremezseniz, bitirinceye kadar devam edersiniz. Açık Liseyi 2,5 yılda bitirme imkanınız vardır.

Açık Öğretim Lisesi’nde Örgün eğitimde bulunan sınıfların karşılığı şu şekildedir;
Lise 1. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 1. ve 2. dönemdir.
Lise 2. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 3. ve 4. dönemdir.
Lise 3. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 5 ve 6. dönemdir.
Lise 4. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 7. ve 8. dönemdir.

AÖL sisteminde öğrenci verdiği dersin kredisini kazanır. Veremediği dersin kredisini alamaz. Sadece başarısız olduğu dersi tekrar eder veya muaf olduğu takdirde onun yerine isterse seçmeli derslerden başka bir ders alır. Açık öğretim Lisesinde öğrencilerin alması gereken zorunlu ve ortak dersler vardır. Öğrenciler her dönem ortak ve seçmeli derslerden en fazla toplam 35 kredilik ders alabilirler. Bir dönemde sınavına girilip başarısız olunan zorunlu ders, izleyen dönemde yeniden verilir. Ortak zorunlu derslerden üç kez sınava girip de başarısız olan öğrenci bu derslerden muaf olur. Yani bu dersi alma zorunluluğu kalkar. Ancak bu öğrenciler gerekli kredi miktarını toplayamadığı takdirde isterlerse, muaf oldukları dersi yeniden seçebilirler.

Açık Öğretim Lisesine yeni başlayan ve alansız olarak kaydı yapılan öğrenciler için mezuniyet kredisi 170 kredidir. Bakanlık makam onayı doğrultusunda 18 yaş  ve üzerindeki öğrencilerin zorunlu ve alan derslerini dönem şartı olmaksızın seçmesine imkân tanınmıştır. Örneğin; Yeni düzenleme ile 18 yaş ve üzeri 1. Dönemde olan bir öğrenciler;  2,3,4,5,6,7 ve 8. dönem ortak derslerini dönem sırasına göre (20 adet dersi geçmemek şartı ile) seçebilecektir. Bu öğrenciler bir dönemde maksimum 20 ders ya da daha az ders seçebilir. Örgün eğitimden başvuru yapan öğrenciler geçtiği derslerden muaf tutularak haftalık ders sayısına göre kredi alırlar.

Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur. Öğrenci kayıt yenilediği taktirde mezun olana kadar ömür boyu okuyabilir.

Açık Lise Öğrencileri Örgün eğitimde okuyan öğrencilerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler. Açık Öğretim Lisesinde mezun olan öğrenciler eski adıyla YGS ve LYS, yeni adıyla YKS sınavlarına başvurup girebilirler. Halen okuyan öğrenciler ise, Eski adı YGS, yeni adı YKS başvuru tarihinde, ilgili yılın 3. dönem sınavı itibariyle mezun olabilecek durumdaysa YKS sınavlarına başvurup girebilirler.

Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencileri okurken askerliğini tecil ettirme hakkına sahiptirler. Ayrıntılar için tıklayınız. Ayrıca mezun olan öğrenciler ve Üniversite kazanmış öğrenciler de askerliğini tecil ettirme haklarına sahiptirler.

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri Puanını tutturabildiği Üniversitelerin tüm Fakültelerinde okuyabilirler. (Mühendislik, Tıp, Hukuk, İşletme vs..)

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri de YKS sınavlarında diploma notuna bağlı olarak ek puan almaktadırlar. Ayrıntı için tıklayınız.

AÖL Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında, mezun oldukları okul bölümünde “Açık Öğretim Lisesi”, MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında ise mezun oldukları okul bölümünde “Mesleki Açık Öğretim Lisesi”  yazmaktadır. Örnek diploma resmi için tıklayınız.

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri eğitimlerine devam ederken KPSS sınavlarına girebilmektedirler. Ayrıntılar için tıklayınız.

Ocak, Mayıs ve Temmuz ayında olmak üzere Senede üç dönem sınav yapılır. (3. Dönem sınavına 18 yaş ve üzeri öğrenciler girebilir)

Sınavlar iş takviminde yazan tarihlerde hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün ve üç oturumda yapılır. İlk oturum sabah saat 9.30’da, ikinci oturum ise öğleden sonra saat 14:00’te yapılır. Açık Lise sınavlarında öğrencilere her oturum için 2,5 saatlik bir süre verilir.

Açık Lise sınavlarında her ders için çoktan seçmeli tam 20 soru sorulmaktadır. Açık Öğretim Lisesinde not sistemi 100’lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap verilmesi ve 45 puan alınması gerekir. Açık Öğretim Lisesi sınavlarında verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilememektedir. Öğrencilerin deyimi ile yanlış, doğruyu götürmemektedir. Öğrenciler isterlerse sınav sonuçlarına ve sorulara itiraz edebilir. Adayların; sınav sorularına itirazlarını, sınav sorularının ilanından sonra 3 (üç) takvim günü, sonuçların ilanından sonra 5 (beş) takvim günü içinde yapmaları gerekmektedir


2. Açık Öğretim Lisesi Alansız Öğrenci Mezuniyet Şartları
(Öğrenimlerine Alansız (Alan Yok) devam edenler.)

  • Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 5 veya üzeri olması,
  • Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri olması,
  • Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Türk Dili ve Edebiyatı dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
  • Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması,

3857 YORUMLAR

  1. ben mayısta sınava gırıcem..lıseyı okumustum fakat dıplamamı alamamstım kaldıgım derslerı vermedım ..smdı aol kaydoldum ..pekı LİSE 1 2 3 4 MU okucam yoksa dıploma puanınımı alcm ,,NASIL OLUCAKK ..TAM ACIKLARMISINIZ?

  2. merhaba ben mesleki açık öğretimdeym fakat düz liseye geçiş yapacagım benm meslegim geregi girişimcilik demokrasi sglık tarzı dersler sectim secmeli yanı yukarıda zorunlu olanlar muaf yda geçilcek yazlmıs yanı orda adı gecen bütün ortakları vermek zorundamıyım kafam karıstı

    • AÖL’de sınıf sistemi yoktur. Senede 3 sınav yapılır ve bu sınavlar 1. dönem 2. dönem ve 3. dönem sınavı olarak isimlendirilir. Bunun sizin döneminizle ilgisi yoktur. Şu an 1. dönemdesiniz ve her kayıt yenilediğinizde döneminiz artacaktır.

  3. merhaba ben açık öğretim lisesi cocuk gelişimi okuyorum dil anlatm 4’ü bir geçemedim bana yardımcı olursanız sevinirim teşekkürederim

  4. ben meslek lisesindeyim genel sınavlarada giriyorum. toplam kredim 67. mezun olabilmem için hem meslek lisesinde 240 hemde normal liseden 192 puan mı yapmam grekio? yoksa meslek lisesi kredileri genel sınav puanların üstüne mi ekleniyor?

  5. ben açıköğretim lisesinde okuyorum ama ana sınıfı öğretmenliği için meslek lisesine geçiş yapmak istiyorum nasıl yapmam lazım? rica etsem yardımcı olabilir misiniz?

  6. merhaba aöl de 2. yılım hem dısardan okuyup hem çalıştıgım için ders calışmaya çok vakit kalmıyor ve ben cd veya dvd ile çalışmak istiyorum ama malesef bu tür cd lere ulasamıyorum ne yapabilirim yada nerden ulasabilirim

  7. Ben 9. Sinifa gidiyorum acik liseye gitmek zorundayim en az kac senede bitiririm eger 192 yi tamamlarsam 1 senede bitirebilirmiyim alanli istiyorum

  8. merhaba,benim kardeşim bundan 3-4 yıl önce lise 1 de kaldığı için ayrıldı tasdikname aldı..şimdi açık liseden başlasa ne kadar sürede bitirebilir..okuduğu bir yıl sayılıyor mu ? cevabınız için şimdiden teşekkür ederim…

  9. İyi günler meslek lisesi açık öğretim yüzyüze eğitimimi bitirdim açık öğretim Sınavlarına giriyorum şuan 227 kredim var ve 2 tane dil anlatim ve 6 tane ortak dersim var dil anlatım derslerini 11 mayisdaki sinavda verirsem 6 tane ortak dersim bu dönemdeki son sinavda muaf olurmu din Kültürü ve ingilizce dersleri . Hepsinden en az 1 defa sınavlarına girdim . İlginiz için teşekkürler

  10. peki hocam matematik 4 kredi veriyor 20 sorudan 20 sıni bilirsem matematikten kredim kaç olur ne kadar doğru cevaplarsam o kadar iyimidir ?

    • 9 doğruda yapsanız, 20 soruda doğru yapsanız, 4 kredi alırsınız. Ancak ne kadar yüksek not alırsanız, diplomanız o kadar yüksek olacaktır.

  11. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 6 , 7 , 8
    Yabancı Dil 4, 5, 6
    Bu ortak derslerimden en az 1 defa girdim sınavlarına bide 11 mayısta giricem bide 19 temmuzda girersem ve veremezsem muaf oluyormuyum bu derslerden 3 defa girmiş oluyorum. .

  12. girdiğimiz iki sınavında kredisi toplanıp da mı açıklanıcak? mesela ben 11 mayıstaki matematik sorularından 5 doğru yaptım 12 mayıstakinden 4 öyle mi?

  13. Merhabalar lise 4. sınıf öğrencisiyim devamsızlık sorunu nedeniyle kaldım ve sınıf tekrarı yapmayı düşünmüyorum. Tasdiknamemi alıp aöl kayıt olmak istiyorum lakin kayıt olup sınavlara girdiğim takdirde lise 1 den başlayıp lise 4 konularına kadarmı sorumlu olacağım yoksa sadece lise 4 konularındanmı sınav olacağım ? Teşekkürler…

  14. İyi günler ben 4. dönemdeyim ve alansızım ortak derslerden mesela matematik 1 geçsem veya muaf olsam 2 3 4 vs. aynı şekilde geçmem veya muaf olmam gerekir mi ?

  15. merhaba lise 4 öğrencisiyim şuan kalmış görünüyorum tasdiknamemi alıp aöl’ne kayıt olmak istiyorum hangi tarihte başvuracağım ve bu sene içinde sınava girdiğim takdirde tüm dersleri vermiş olsam diplomamı alabiliyormuyum ve girdiğim tek sınavda tüm dersleri verme şansım varmı

  16. aöl 10 dönem oldu 199 kredim var sosyal bilimler alanımdı kalkmış ortak 6 ders kaldı bunları nasıl yapmalıyım ki geçmeliyim kredi puanını geçtim bile illa muaf mı olcam ayrıntılı bilgi lütfen

  17. ben ticaret lisesinden 1.sınıftan ayrıldım açık öğretime yazıldım evlilik olunca sınavlara giremedim şimdi imamhatip lisesine kayıt oldum ondada yüzyüze eğitim zorunlu küçük bebeğim olduğu için gitmek çok zor oluyor acaba düzliseye geçiş yapabilirmiyim toplam 60 kredim var 15 alan kredim var alan kredilerimin hepsi silirmi kaç senede bitirebilirim yaşım 27

  18. BİR SORUM DAHA VAR MAYISDAKİ SINAVDAN SONRA GEÇİŞ YAPABİLİRİM ŞİMDİ NASIL OLSA ALAN KREDİM DÜŞECEK BEN YÜZYÜZE EĞİTİME GİRMESEN SINAVDADA ALAN SORULARINI CEVAPLAMASAM OLURMU ZAMAN KAYBETMEMİŞ OLURUM İSLAM TARİHİ SİYER GİBİ ONLARI CEVAPLAMIYAYIM OLURMU BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM

  19. hocam eşim aö imam hatipe gidecek fakat okulu en erken 4 yılda bitirebileceği söylendi, doğru mu? ayrıca mesleki derslere devam zorunluğu var mı? çocuk nedeniyle veya başka bir mazeretle muaf tutulabilir mi?

  20. MAOLün kayıtları ağustosta başlıyor bildiğim kadarıyla. Kayıt olduğumuz zaman hemen yüzyüze eğitim görcekmiyiz? 9. sınıflar yani? kimisi 10. sınıfta diyorda ondan soruyorum?

    • MAÖL imamhatip alanında olanlar, 1. dönemden itibaren yüz yüze eğitime başlarken, diğer alandakiler, 3. dönemden itibaren yüz yüze eğitime başlarlar.

  21. merhaba. 140 kredim var. bu sene ki ygs sınavına girdim ve lys sınavınada girmek için hazırlanıyorum. aolde okuduğum dönem 13 gözüküyor ama bana mezun olamazsın diyorlar kendi alan derslerimi de verdim muaf oldum hepsinden alaan kredimde 52 gozukuyor beni bilgilendire bilirmisiniz

    • 1. Alan kredinizi 80 yapacaksınız.
      2. Toplam kredinizi 192 yapacaksınız.
      3. Zorunlu derslerinizi bitireceksiniz.
      Bu 3 şartı tamamladığınızda mezun olursunuz.

  22. Merhaba. Mesleki Açık öğretim lisesinde öğrenciyim. Alanım Çoçuk Gelişimi Yüz yüze eğitim dersleri alıyorum.Örgün eğitimimde bir problem yok.Ancak Dışardan verdiğim sınavların sayısı toplam 8 dönem. Başarılı ders kredisinde 41 Alan kredimde ise 87 yazıyor. Mezun olabilmem için kaç kredi gerekir? ve ben şuan 11 sınıftayım eğer istediğim hedef noktasına ulaşamazsam 100 veya üzeri kredi alamazsam ygs girme hakkım ihlal mı olmuş oluyor? Gerçekten çok tedirginim. Zaten hayli isteksiz giriyorum sınavlara. Motivasyonumu nasıl yükselticeğimi hiç bilmiyorum.Umudumu kesmiş durumdayım. Okulda dersleri birebir gördüğüm için notlarım çok iyi.Ancak Dışardan Açık oturumda verdiğim sınavlar içinse aynı şeyi söyleyemeyeceğim.Bir de Eğer sakıncası yoksa nasıl kredi kazanabilirim yöntemim metodum nasıl olmalı ? kitaptan çalış diyeceksiniz inanın hiç heveslendirici olmuyor. o kadar çalışıyorum ancak puan yine aynı . beni vurguladığım konular üzerinde bilgilendirirseniz çok menmun olurum. sevgiler

    • 1. Yüz yüze eğitiminizi tamamladığınızda,
      2. Stajını bitirdiğinizde;
      3. Zorunlu dersleriniz kalmadığında,
      4. Toplam 240 krediye ulşatığınızda mezun olursunuz.

      2014 3. sınav itibari ile mezun olabilecek durumdaysanız, 2014 YGS başvurabilirsiniz. Özel ders yada dershaneleri deneyebilirsiniz.

  23. Mesajıma devam ediyorum. Sayfama yeniden baktım.Toplam Dönem:8, Toplam Kredi:87, AOL’de okuduğu dönem:6, Alan Kredi:32. Ne Yapmam Gerekir? Hedef Kitlem Belli Mezun Olmak Odak noktam ne olmalı? Neyden nasıl yararlanabilirim? kitap metaryeli beni pek tatmin etmiyor verimli olduğunu düşünmüyorum. Bu Tabloya nazaran beni bilgilendirirseniz sevinirim. Merakla bekliyor olucam şimdiden teşekkürler…

  24. Ben 15 yasıındayım, 1. dönemdeyim daha. Ama sitenizde 3. döneme 18 yaş altı giremez diyo. Ben 3. dönemi okuyamıcakmıyım? nası oluyo?

  25. Müteşekkirim. Peki “Zorunlu Ders” derken, Muhaf olduğumuz dersler içinde aynı şey söz konusu olabilir mi? Eğitimimi tamamladığımda Muhaf olduğum derslerden sorumlu oluyor muyum?

  26. ben açık lisede okuyorum 9 sınıfı anadolu lisesnde okudum snıf tekrarı nedeniyle ayrıldım ben geri okuluma dönmek istiyorum anadolu lisesine dönme gibi bi imkanım varmı ve döndüğüm takdirde açık lisede kaldığım dersler ne olcak ?

  27. Merhaba admin biliyosun bugün sınav giriş belgeleri geldi 1.ve 2. oturum sınav yerim belli fakat 3.ve 4 sınav yerim yazmıyor sebebi nedir acaba?

  28. ben açık öğretim düz lisedeyim. 4 dönemim . 2 yıl lise örgün olarak okudum fakat okul falan kimse bana bişey demedi ben okuduğum dönemi bildirmedim kredileri alırmıyım örgün zamanından. yada şimdi bildirsem faydası olurmu ?

CEVAP VER