Açık Lise Kredili Sistem Açıklaması

3857
788.305 views
açık lise sistemi

Açık Öğretim Lisesinde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere Açık Lisede sınıf sistemi yoktur. Bunun yerine dönem kavramı vardır. Öğrenci örgün eğitimde olduğu gibi 1. Sınıfta ya da 2. Sınıfta ya da 3. Sınıfta yada 4. Sınıfta okuyorum yerine, ancak 1. ,2. ,3. ,4. ,5. ,6. ,7. ya da 8. Dönemde okuyorum diyebilir. Öğrenci 8 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur. 8 dönemde bitiremezseniz, bitirinceye kadar devam edersiniz. Açık Liseyi 2,5 yılda bitirme imkanınız vardır.

Açık Öğretim Lisesi’nde Örgün eğitimde bulunan sınıfların karşılığı şu şekildedir;
Lise 1. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 1. ve 2. dönemdir.
Lise 2. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 3. ve 4. dönemdir.
Lise 3. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 5 ve 6. dönemdir.
Lise 4. sınıfın karşılığı Açık Öğretim Lisesinde 7. ve 8. dönemdir.

AÖL sisteminde öğrenci verdiği dersin kredisini kazanır. Veremediği dersin kredisini alamaz. Sadece başarısız olduğu dersi tekrar eder veya muaf olduğu takdirde onun yerine isterse seçmeli derslerden başka bir ders alır. Açık öğretim Lisesinde öğrencilerin alması gereken zorunlu ve ortak dersler vardır. Öğrenciler her dönem ortak ve seçmeli derslerden en fazla toplam 35 kredilik ders alabilirler. Bir dönemde sınavına girilip başarısız olunan zorunlu ders, izleyen dönemde yeniden verilir. Ortak zorunlu derslerden üç kez sınava girip de başarısız olan öğrenci bu derslerden muaf olur. Yani bu dersi alma zorunluluğu kalkar. Ancak bu öğrenciler gerekli kredi miktarını toplayamadığı takdirde isterlerse, muaf oldukları dersi yeniden seçebilirler.

Açık Öğretim Lisesine yeni başlayan ve alansız olarak kaydı yapılan öğrenciler için mezuniyet kredisi 170 kredidir. Bakanlık makam onayı doğrultusunda 18 yaş  ve üzerindeki öğrencilerin zorunlu ve alan derslerini dönem şartı olmaksızın seçmesine imkân tanınmıştır. Örneğin; Yeni düzenleme ile 18 yaş ve üzeri 1. Dönemde olan bir öğrenciler;  2,3,4,5,6,7 ve 8. dönem ortak derslerini dönem sırasına göre (20 adet dersi geçmemek şartı ile) seçebilecektir. Bu öğrenciler bir dönemde maksimum 20 ders ya da daha az ders seçebilir. Örgün eğitimden başvuru yapan öğrenciler geçtiği derslerden muaf tutularak haftalık ders sayısına göre kredi alırlar.

Açık Öğretim Lisesinde sınıfta kalma, okuldan atılma yoktur. Öğrenci kayıt yenilediği taktirde mezun olana kadar ömür boyu okuyabilir.

Açık Lise Öğrencileri Örgün eğitimde okuyan öğrencilerin sahip olduğu tüm haklara sahiptirler. Açık Öğretim Lisesinde mezun olan öğrenciler eski adıyla YGS ve LYS, yeni adıyla YKS sınavlarına başvurup girebilirler. Halen okuyan öğrenciler ise, Eski adı YGS, yeni adı YKS başvuru tarihinde, ilgili yılın 3. dönem sınavı itibariyle mezun olabilecek durumdaysa YKS sınavlarına başvurup girebilirler.

Açık Öğretim Lisesi ve Mesleki Açık Öğretim Lisesi öğrencileri okurken askerliğini tecil ettirme hakkına sahiptirler. Ayrıntılar için tıklayınız. Ayrıca mezun olan öğrenciler ve Üniversite kazanmış öğrenciler de askerliğini tecil ettirme haklarına sahiptirler.

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri Puanını tutturabildiği Üniversitelerin tüm Fakültelerinde okuyabilirler. (Mühendislik, Tıp, Hukuk, İşletme vs..)

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri de YKS sınavlarında diploma notuna bağlı olarak ek puan almaktadırlar. Ayrıntı için tıklayınız.

AÖL Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında, mezun oldukları okul bölümünde “Açık Öğretim Lisesi”, MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi mezunlarının diplomalarında ise mezun oldukları okul bölümünde “Mesleki Açık Öğretim Lisesi”  yazmaktadır. Örnek diploma resmi için tıklayınız.

Açık Öğretim Lisesi öğrencileri eğitimlerine devam ederken KPSS sınavlarına girebilmektedirler. Ayrıntılar için tıklayınız.

Ocak, Mayıs ve Temmuz ayında olmak üzere Senede üç dönem sınav yapılır. (3. Dönem sınavına 18 yaş ve üzeri öğrenciler girebilir)

Sınavlar iş takviminde yazan tarihlerde hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün ve üç oturumda yapılır. İlk oturum sabah saat 9.30’da, ikinci oturum ise öğleden sonra saat 14:00’te yapılır. Açık Lise sınavlarında öğrencilere her oturum için 2,5 saatlik bir süre verilir.

Açık Lise sınavlarında her ders için çoktan seçmeli tam 20 soru sorulmaktadır. Açık Öğretim Lisesinde not sistemi 100’lük sistem olarak uygulandığından bir dersten başarılı olmak için, en az 9 soruya doğru cevap verilmesi ve 45 puan alınması gerekir. Açık Öğretim Lisesi sınavlarında verilen yanlış cevaplar doğru cevapları etkilememektedir. Öğrencilerin deyimi ile yanlış, doğruyu götürmemektedir. Öğrenciler isterlerse sınav sonuçlarına ve sorulara itiraz edebilir. Adayların; sınav sorularına itirazlarını, sınav sorularının ilanından sonra 3 (üç) takvim günü, sonuçların ilanından sonra 5 (beş) takvim günü içinde yapmaları gerekmektedir


2. Açık Öğretim Lisesi Alansız Öğrenci Mezuniyet Şartları
(Öğrenimlerine Alansız (Alan Yok) devam edenler.)

  • Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 5 veya üzeri olması,
  • Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri olması,
  • Ortak derslerin tamamını başarması veya muaf olması, Türk Dili ve Edebiyatı dersinden muafiyet olmaması nedeniyle mutlaka başarılması,
  • Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması,

3857 YORUMLAR

  1. ben bu yıl lise 3 ü bitirdim.fakat son yılda fazla vaktim olmasını istiyorum ve son seneyi açık liseden okumayı düşündüm kaç yılda biter ve kaybım olur mu

    • Dil ve Anlatım dersinde muafiyet yoktur. Zorunlu derslerinizi bitirdikten sonra eksik kredilerinizi, seçmeli derslerden tamamlayıp mezun olabilirsiniz.

  2. imam hatip lisesinde okudum fakat alttan kalan meslek derslerimi veremiyorum (kuran,arapça) açıktan yazılırsam tekrar 9. sınıftanmı başlarım, yoksa başarılı olduğum derslerden seçip kredimi yükseltip diplomamı alabilirmiyim

  3. ben kız meslek lisesinde okuyorum bu sene üçüncü sınıftayım fakat devamsızlıktan kaldım bi sene tekrar etmemek için açık liseye geçmeyi düşünüyorum 4. sınıftanmı devam edicem ve kredi sistemi ne olacak bilgi alabilirmiyim

  4. mesleki açıktayım okudugum dönem 8. toplam kredi 108 alan kredisi 71 önümüzdeki dönem mezun olabilirmiyim. ygs de başarılı olsak bile zorunlu dersler bitmeden üniversiteye kayıt yaptırabilirmiyiz.

  5. mesleki açıktayım hocam okudugum dönem 8. toplam kredim 108 alan kredisi 71 17 haziranda açıklancak sınav ve önümüzde temmuzdaki sınavdan 144 krediyi yaparsam özel akşam liselerinde 4.sınıf düzeyinde olucam son seneyi özelden okursam kesin mezun olma garantisi var. normal devam edersem zorunlu derslerden kaldıklarım olursa ygs den başarılı olsam bile üniversiteye kayıt yaptıramıyorum. sizce ne yapmalıyım ?

  6. Örgün egitimden son sinifta acik liseye gecen bir ogrencinib onceki yillara ait kredisi nasil hesaplanir? Ve orgun egitimde sinif tekrari akan bir insan acik ogretim lisesinde tekrar aldigi yildan mi baslar?

  7. benim açık öğretimde okuduğum dönem sayısı 10 yalnız bazı sebeplerden dolayı devam ettiremedim en saon 2010 ikinci sınava girdim alanım eşit ağırlık . toplam kredim 110 alan kredimse 26 şu an silik görünüyorum benim yeni kayıt mı yaptırmam gerekiyor ve silik olduğum için krediler sıfırlanır mı

  8. acık ögretim meslek lisesi ögrencisiyim benim toplam kredi 242…alan kredi..131.. zorunlu dersim yabancı dil 5 sizce bu dersi verdigim zaman mezun olabilirmiyim

  9. ben açıköğretim de ticaret lisesi okuyorum kredi bölümnde alan kredisi 32 toplam kredi 94 yazıyor bu 94 alan ve zorunlu dersler toplamı mi yoksa 32 ayrı şekilde mi toplanıyor birde benim 5 inci dönem ancak 6 yazıyor

  10. peki ben bu yıl kredimi eksiksiz ve 75den aşağı notm olmadan tamamladım alan kredisi için geçerli söylediklerim 45 alan da aynı kredi yi alıyor 90 alan da benim 90almamın bana ne gibi yararı olur bir de bu yıl mesleki lise 2 bitti seneye 3 oluyor ben seneye tam kredi puan i olarak kaç alacam meslek derslerm in hepsini başarıli bir şekilde verirsen alan dersinden kazanmam gereken puanı 4 yılda vermiş olabilir miyim

  11. admin ben 2005 aol meslek lisesi ögrencisiyi şimdi benim toplamda 242 alanda ise 131 şimdi bu kredi sistemi degişmiş alanı 120 yapmışlar bu bizi etkilermi normalde mezun oluyorum kredim tamam bu kredi degişikligi beni etkilermi

  12. Meslek lisesi okudum stajımı sorunsuz bı şekılde bıtırdım lise 2 de sorumlu dersler yuzunden tastıkname aldım açık liseye kayıt yaptırdım tekrardan staj yapmam gerekıyor mu hocam

  13. benm şuan 113 toplam 62 alan kredim var mezun olmam için kaç kredi gerekio alan kredimi 80 e tamamladğmda mezun olabiliomym yoksa toplam kredim 192 alan kredimn 80 mi olması gerekiyor ?

  14. mayıs 2013 sınavı ile birlikte 8 dönem sınava girdim 200 kredim var ygs ve lys ye girdim yanlız duyduğum kadarıyla mezuniyet çok geç oluyormuş acaba okul puanım tercihleri yapmadan gelirmi? çok üzülüyorum lütfen cvp verin

  15. ben 1992 nisan dogumluyum we polislık sınawına gırmek ıstıyorum ama yasım 2016 pmyo ya 6 ay gecmıs oluyor aol yı 2 senede bıtırmek mumkun muu 2.5sene tutmuyor 2 senede bıtırmem lazım bılgı werırsenız sewınırım..tesekkurler…

  16. Nisan 1996lıyım. 3. dönem sınavlarına girdikdikten sonra örgün eğitime geçmek istiyorum fakat 3. sınıftan başlayabilirmişim kredim 4. Sınıfa yetersiz kalırmış. Açık liseden devam etsem önümüzdeki üniversite sınavlarına girebilir miyim? şuan 4. Dönemi bitirdim. 3. Dönem sınavlarıyla 5. Dönem okuyacağım.

  17. Benım 2 ortak dersim vardı birinden 2 kere gırmemısım 2 kere kalmısım muaf olmusum dıgerınden 1 kere gırmemıs 2 kere gırmısım ama muaf olamamısım neden ? bıde o zorunlu dersin 3. sınavına gırsem 18 ağustosta acıklanıyor ygs gırdım unıverste baslıyacam ama dıplomamı alabılırmıyım o zamana kadar ?

    • Girmediğiniz sınavlar sayılmaz. Bir kez daha girip başarısız olursanız ilgili dersten muaf olursunuz. Mezun olduğunuz taktirde, geçici mezuniyet belgesi ile kayıt yaptırabilirsiniz.

    • 20-21 Temmuz 2013 tarihlerinde yapılacak olan III. Dönem sınavlarına Açık Öğretim Lisesine kayıtlı, sınavın yapıldığı ilk gün itibariyle on yedi yaşını doldurmuş, on sekizden gün almış (19 Temmuz 1996 ve daha önce doğanlardan) silik, donuk ve ya aktif öğrencilerimiz III. Dönem kayıt yenileme yaptırmaları halinde katılacaktır.

  18. benim dönem 8 toplam kiredim 193 alan kredim 88 zorunlu dersim 3 tane temmuz sınavında vericem imam hatip öğrencisiğim ne zaman mezun olurum zorunlu dersim bitiyo kredim yeterlimi mezun şartlarım için

  19. Merhaba benim mezun olmam icin 8 alan ve 12 genel krediye ihtiyacim var secebilecegim alan derslerinden muafim ortak veya secmeli ders secsem alani etkiler mi ? Saygilar

  20. ygs ve lys ye girdim. sınavlar açıklandı İngilizce 8 den kaldımm. 230 kredim var toplamda. okul başarı puanımm , nasılnasıl etki edecek . temmuzdaki sınava gireceğimm. bu haftada lys ye gireceğimm. okul başarı puan dururmum nasıl olcak lütfen acilllll yardım bekliyorum.

  21. benim kredim mezun olmam için tamam fakat İngilizce 5 ortak dersim var 1defa sınava girdim kaldım muaf olmak için 2 defa daha girmek istemiyorum belki bunun yüzünden bu sene mezun olamıycam. Üniversiteyi kazandım acaba aol ye dilekçe yazsam İngilizceden muaf olmak istiyorum diye kabul ederlermi ya da başka bir yolu var mı?

  22. ben 6 dönemlik mesleki açıköğretim lisesini okuyorum 2 dönemdir okuyorum 40 kredim bu sene girdim açık öğretim sınavlarına ne yapmalıyım hiç bilgim yok bana cvp yazarsanız çok sevinirim

  23. ben lise1 deyim suan 53 kredim var imamhatipte okuyorm yüzyüze egitimi tamamladımı:hayır yazıyor bunun evet yazması için mezunmu olmam lazım ve kac krediyle mezun olunuyor gerekli krediyi topladgmda 2 senede mezun olabilirmym yoksa 4 seneyi yani 8 dönemi tamamlamammı gerekiyor?

  24. Son sinavla birlikte179kredim oldu halk egitim merkeziyle konustum haziran28 kadar ek sinav kayit yenilemesi varmis yukarida ek sinavin 3 sinav sonunda oldugunu soylemisiniz bende oyle biliyordum yoksa bu yil icinmi ozel oldu veya bu ek sinava girdikten sonra ve kredimi tamamlayamaz isem 3sinava girince tekrar bitiremez isem tekrar 3donemin sonunda ek sinav cikarmi

  25. merhaba ben 97 doğumluyum bu yıl açıktan okumak istiyorum ama meslek lisesine gideceğim bana Okuduğum ve sınıfta kaldığım okul kaç kredi verir ve gideceğim meslek lisesinden direk olarak kaçıncı dönemden okumaya başlayacağım, Meslek açık lisesi olduğu için düz açıktan farklımı ? Açıkta Başlasam Kaç Kredi ile başlarım ? Meslekte Başlasam Kaç Kredi İle başlarım Cevap Bekliyorum. Saolun

  26. Hocam toplam dönemim 7 okuduğum 5 toplam kredim 151 alan kredim 58 seneye ygsye girebilirmiyim ayrıca bi yer tuttuğu zaman gidebilcekmiyim üniye?zorunlu derslerim bitti sayılır ama yüzyüze eğitim kalıcak 1 sene? sorun olurmu üniversite için..

  27. merhabalar ben 33 yaşındayım.orta okul mezunuyum 2005 te aöl kayıt yaptırdım 8 dönemdir 71 kredi topladım .ama benı bılgilendırmedıkleri için hep seçmeli dresleri seçtim meğer ortak ders seçmeliymişim 2 çocuğuma hamıle kalınca dondurdum 3 yıl oldu donduralı şimdi silik yazıyor kaydım ..ben bu kredileri nasıl topluycam 2 krediyle iğne kazar gibi …fikri olan bana cevap yazarsa sevinirim teşekkür ederim unutmadan bide artık sınavlar yılda 3 keze çıkmış doğrumu?

  28. benım alanım genel kültür alan kredim 32 yani toplam71 kredim var benımde alan kredisini 80 mi yapmam gerekiyor…sadece genel kültür hariç diye biliyorum ama emın olmak istedim sadece 192 kredi bana yeticekmi?

    • Genel kültürde alan kredisi yoktur. Bu sebepten Alan kredisini 80 yapma zorunluğu yoktur. Zorunlu derslerinizi bitirip, 192 krediye ulaştığınızda mezun olabilirsiniz.

    • 20-21 Temmuz 2013 tarihlerinde yapılacak olan III. Dönem sınavlarına Açık Öğretim Lisesine kayıtlı, sınavın yapıldığı ilk gün itibariyle on yedi yaşını doldurmuş, on sekizden gün almış (19 Temmuz 1996 ve daha önce doğanlardan) silik, donuk ve ya aktif öğrencilerimiz III. Dönem kayıt yenileme yaptırmaları halinde katılacaktır.

    • 20-21 Temmuz 2013 tarihlerinde yapılacak olan III. Dönem sınavlarına Açık Öğretim Lisesine kayıtlı, sınavın yapıldığı ilk gün itibariyle on yedi yaşını doldurmuş, on sekizden gün almış (19 Temmuz 1996 ve daha önce doğanlardan) silik, donuk ve ya aktif öğrencilerimiz III. Dönem kayıt yenileme yaptırmaları halinde katılacaktır….

CEVAP VER