Mesleki Liselilere Sınavsız Geçiş Hakkı

756
94.255 views

SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI

Örgün eğitimde okuyan Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu tüm haklara MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi Öğrencileride sahiptir. Açık Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu haklardan biride sınavsız geçiş hakkıdır.
Ancak sınavsız geçiş hakkı, Meslek Lisesi öğrencilerinin ve MAÖL öğrencilerinin yüzde yüz bir yere yerleşme garantisi veren bir sistem değildir. Bu hak kontenjan ve kurallarla sınırlıdır. Sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyen MÖAL ve Mesleki ve Teknik Orta Öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler önce kendi bölgelerindeki Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) meslek yüksek okullarını, buradaki kontenjanların dolması halinde bölge dışındaki meslek yüksek okullarından kendi METEB’i dışından öğrenci alan meslek yüksek okullarından tercih yapabilirler.
Not: METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

 

 

 

Meslek Yüksek Okullarına sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre
a. Anadolu Teknik Lisesi,
b. Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi,
c. Meslek Lisesi
d. Çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3
. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi – METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Açıklama : Sınavsız geçiş sisteminde başvuru işlemleri ve yerleştirmeler ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Adaylar tercih bildirimlerini Başvuru Merkezlerinden ya da internetten yapacaklardır.

İstatistik : Türkiye genelinde Meslek Yüksek okullarına sınavsız geçiş yapanların %45 i METEB içi %55 i ise METEB dışı tercihleriyle yerleşmiştir. Yerleşenlerin yaklaşık % 80’i 2011 yılı mezunudur.

Mesleki ve teknik lise öğrencileri eğer isterlerse Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesindeki yine kendi branşlarındaki açık öğretim önlisans programlarına da sınavsız geçiş yapabileceklerdir. Buraya yapılacak yerleştirmelerde herhangi bir kontenjan sınırlaması yoktur. Sosyal bilimler ağırlıklı olan bu programlar meslek liselilerin büyük bir çoğunluğuna hitap etmemektedir. Bu 2 yıllık açıköğretim önlisans programlarında okuyup mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girmek ve başarılı olmak suretiyle gerek Açık öğretim lisans programlarına gerekse örgün öğretim lisans programlarına devam edebilirler.

Örgün eğitim veren üniversitelerin DGS için ayırdığı kontenjan 1 yada 2 kişiyi geçmemektedir. Bu sebeple sınavsız geçiş sistemiyle bir önlisans programına yerleşen öğrenciler için 4 yıllık fakülte mezunu olma hayalinin bütün bütün kapanması anlamına gelmektedir. Ayrıca Önlisans programından mezun olup DGS’de başarıları olan öğrencileri kazandıkları lisans programlarında muafiyet sınavları ve intibak eğitimleri beklemektedir.

Bu sebeple birçok meslek liseli için sınavsız geçiş sistemini kullanmak 4 yıllık üniversite defterini kapamak anlamına geliyor.

AÇIKLAMA : METEB (i) İÇ : Sadece aynı mesleki ve teknik eğitim bölgesinde bulunanların yerleştirildiği programlar. METEB (d) DIŞ : Mesleki ve teknik eğitim bölgesi dışından da kontenjan alan programları gösterir.

blankİstanbul’da meslek liselilere ayrılan sınavsız geçiş kontenjanı toplamda 5755 kişidir. 2011 yılında İstanbul genelindeki 200 den fazla meslek lisesinde okuyan öğrenci sayısı ise yaklaşık 400.000 kişidir. Meslek liselerinden her yıl yaklaşık olarak 70.000 mezun veren İstanbul’da görüldüğü üzere sınavsız geçiş için kontenjanlar mevcut öğrenci sayısına göre oldukça sınırlıdır. Bu kontenjanların % 46’sına sayısal %43’üne eşit ağırlık %10’una sözel %1’ine ise dil ağırlıklı puanlarla öğrenci alınmıştır.

Sınavsız geçiş ile yerleşenlerin bir sonraki sene puanları kırılmadığı için bu önlisans fakültelerine tercihlerin fazla yapıldığı ama yaklaşık %25 inin kayıt yaptırmadığı görülmektedir. Bu yüzden ek yerleştirme döneminde meslek yüksek okulları ön lisans programları herhangi bir yere yerleşememiş meslek liseliler için yine bir alternatif olarak bulunmaktadır.

Duyuru : 2010 yılında sınavsız geçişin kaldırılmasına dönük çalışmalar yapıldığı duyurulmuşsa da sonrasında bu yönde bir gelişme yaşanmadığı için uygulama halen devam etmektir. İleriki yıllarda genel liseler kaldırılıp ya meslek ya da Anadolu liselerine çevrileceğinden, sınavsız geçiş sisteminin de bu yapılanma içinde kaldırılacağı ya da başka bir sisteme dönüştürüleceği beklenmektedir.

ÖSYM Sınavsız geçiş klavuzu için tıklayınız.

YGS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya ve LYS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya tıklayınız.

 

756 YORUMLAR

  1. ben 2006 kız meslek lısesı mezunuyum dıploma notum 3.70 sınavsız gecıs hakkım varmı yada hangı sartlarda unıversıtelı olabılırm lutfen cevap verın

  2. merhaba ben maol staj senesindeyim son senem yanı seneye üniversite okumak istıyorum sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum fakat hangi bölümler var hangılerıne gırebiliyorum saglıktan yanada kullanabiliyomuyum birde acıktan yıne okusam açıktan hangi bölümler var .

    • Sadece kendi alanınızdan sınavsız geçiş hakkınızı kullabilirsiniz. Farklı bölümlere girmek için YGS ve LYS sınavlarına girmeniz gerekir.

    • 2012-ÖSYS sonuçlarına göre ek yerleştirme yapılacağını bildirdi. Adaylar, ek yerleştirme tercihlerini 27 Eylül-1 Ekim 2012 tarihleri arasında yapacak. ÖSYM sitesini takip ediniz.

  3. mrb ben maol öğrencisiyim şu anda staj dönemindeyim hastanede staj görüyorum yanlız stajım bittikten sonra üniversiteye direk geçiş hakkım varya ondan sonra üniversiteye geçmek için herhangi bir sınava girmiyoruz değilmi yardımcı olursanız sevinirim

  4. eşim yıllar önce meslek lisesinden mezun olmuş ama şimdi açık üniversitede okumak istiyor böyle bi geçiş hakkımız varmı bizi bilgilendirirseniz sevinirim direk geçiş hakkı varmı

  5. ben açık lisede çocuk gelişimi okuyorum bu son yılım yarım dönem staj hakkım var stajıda bitirdiğimde 4 yıllık üniversiteye sınavsız geçiş hakkım varmı

  6. merhaba ben bu sene meslek lisesi çıkışlı olduğum için sınavsız geçiş kullandım yerleştim ama burayı beğenmedim başka bir yere geçebilirmiyim???

  7. merhaba ben m.a.ö.lisesi büro yönetimi ve sekreterlik bölümü 3 sınıf öğrencisiyim kendi şehrimde [batman] el sanatları bölümünü okumak istiyorum sınavsız geçişle bu mümkünmü

  8. ben mesleki açık öğretim çocuk gelişimi okuyom .son senem bu sene.sıtajım başlıcak.oturduğum ev yüzyüze eğitim aldığım okula epeyce uzak.köyde yaşıyom .şimdi okulumn müdür yardımcısı staj için okulun olduğu ilçede okul seçmemi söledi.yanlız ben evim çok uzak .ve bulunduğum köydeki okulda staj etmek istiyorum. ama bunu kabul etmedi.ben napabilirim bu durumda?başvuracağım ve bana çare olacak bi kurum yokmu?bilginiz varsa bu konuda yardım edin ltfen

  9. merhaba ben 97 EML mezunuyum liseyi başka şehirde bitirdim. şimdi istanbulda yaşıyorum üniversiteye girme şansım varmı?nereye başvurmam gerekiyor?teşekürler.

  10. ben meslek lisesi mezunuyum açıköğretim okuyorum sınava girerek obp puanımla iki yıllık bir üniversite tercih edebilir miyim yoksa açıköğretimi dondurmam mı gerek.

  11. ben 2011 meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullandım ama hiç bir yere yerleşemedim ek kontenjanlarda tekrar deniycem şansımı ama şöyle bişi sormak istiyorum örn ben manisa oturuyorum uşağı tercih yapıcm ben ikinci yılımda tercih yapıyorum ama örn karstan ilk yılından mezun olmuş birside uşağı tercih yapıyor amam bnm puanım onunkinden yüksek girme şansım nasıl olur sizce

  12. iyi günler ben açık lise sosyal bilimler mezunuyum sınavsız 2 yılık fakülte okuma şansım varmı acaba.öss ye girmemi lazım ilaki cevap yazarsanız evinirim.

  13. merhaba. 1993 ticaret meslek lisesi (örgün eğitim) mezunuyum. sınavsız acıkogretım ıcın nasıl bır yol izlemeliyim? ticaret meslek lisesinin muhasebe bölümünü bitirdim, açıkogretımden sosyolojı yada felsefe seçebilir miyim? saygılarımla…

  14. Benim paunım 210 ygs1
    gideceğim üniversitenin puanı ise 192 ygs1 ayrıca meslek liseliyim ve kendi alanım . Gitme ihtimalim yüksek mi ?

    Teşekkürler.

  15. meraba ben açıköğretim meslek lisesini bitirdim çocuk gelişimini şimdi açıköğretim fakültesine nasıl başvurabilirim 2 yıllık sınavsız geçiş hakkmımı kullanmak istiyorum acil cvp lütfen

  16. mesleki açık öğretim lisesini bitirdim
    1.) 2 yıllık sınavsız geçiş hakkını kullanabilirmiyim
    2.) makina mühendisliğini okusam ygs puanlarımda fark edermi maöl bitirdiğimden dolayı…..üniversite eleme yaparken önceliği tek liseye sonra meslek lisesine sonra maöle diyemi sıralama yapıyor..
    3.)ALLAH RAZI OLSUN…

  17. bn meşlek lişeşi ögrencişiyim devamşızlıktan kaldım şimid açık ögretimden şon şene mi bitirmek iştiyorum cilt bölümü okuyorum naşıl yapıcam hiç bi bilgim yok yardımcı olurmuşunuz

  18. mrb. ben teknik ve endüstri meslek lisesi ögrencisiyim fakat taknik bölümünde bilişim ve teknolojiler bölümünde 3. sınıf öğrencisiyim. sınavsız geciş hakkını kullanabiliyor muyum ?

  19. ben ek kontejanlarda yerleşemedim meslek lisesi çocuk gelişimi megzunuyum acık ögretim fakultesinden myo geçiş yapabilirmiyim

  20. s a ben 1999 meslek lisesi mezunuyum bölümüm hazır giyim açık öğretimden okumak istiyrumm ve bu konuda bilgi almak istiyrm şimdiden tşkrlrr ….

  21. Merhaba. Ben 2008 sağlık meslek lisesi mezunuyum. Ebe olarak çalışıyorum. Açıköğretimden iki yıllık tıbbi laborantlık bölümüne kayıt yaptırıp okumak istiyorum. Sınavsız kayıt yaptırma hakkım var mı? Varsa tarihleri ne zaman?

  22. mrb ben 1991 dogumluyum 2009 yılında endustrı meslek lisesınden mezun oldum askerliğimi 3 ay önce bıtırdım açık öğretıme kayıt olmak ıstıyorum hıc bısekılde sınava gırmedım mezun olduktan sonra ne yapmam lazım tesekkurler.

  23. merhaba ben 1996 andl meslek lisesi hazır giyim mezunumum sınavsız geçiş hakkından faydalanabilirmiyim 2 veya 4 yıllık açıkögretim unuversite okumak istiyorum ne yapmam lazım yardımcı olurmusunuz teşekkürler

  24. Merhaba Sayın Yönetici; 1997 yılında Meslek L. Elektrik bölümünden mezun oldum. Sınavsız geçiş hakkımı kullanarak AÖF sine girmek istiyorum. AÖF geçiş şansımı hangi yönde yaparsam daha kolay yerleşebilirim. Yapmış olduğunuz sıralamayı okudum. Şansımı en yüksek hangi alan / bölüm üzerinde yapmalıyım. Vereceğiniz cevap için teşekkürler.

  25. merhaba ben 2011 yılında tml den mezun oldum önümzdeki yıl geçiş hakkımı kullanıp myo okuyabilir miyim?? bunun için ne yapmam gerekir

  26. MRB BEN 2009 TİCARET MESLEK LİSESİ MEZUNUYUM DİKEY GEÇİŞ HAKKIMI KULANARAK AÇIK ÖĞRETİME KAYIT OLMAK İSTİYORUM.BUNUN İÇİN NE YAPABİLİRİM

    • Sınavsız geçiş sisteminde başvuru işlemleri ve yerleştirmeler ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Adaylar tercih bildirimlerini Başvuru Merkezlerinden ya da internetten yapacaklardır.

  27. slm ben 2008 yılında sınavsız geciş hakkımı kullandım kazandım ve bitirdım.. şimdi ise aşçılık okumak istyrum tekrar sınavsız geciş hakkımı kullanabiliyrmuyim… yardımcı olursanz sewnirim…

  28. mrb. brn sağlık meslek lisesi hemşirelik mezunuyum. Bazı bölümlere sınavsız geçiş hakkım var galiba ama kaydımı ne zaman ve nerden yapacağım bilmiyorum.

  29. 1997 yılımda ticaret meslek lisesi muhasebe bölümünden mezun oldum şimdi ana okul çocuk bölümünün üniversite okumak istiyorum mümkünmü lütfen beni bilgilendirirseniz çok sevinirim ilgileriniz için teşekkürler

  30. merhabalar.1999 yılında açıköğretim lisesi çocuk gelişiminden mezun oldum.
    şimdi çocuk pedagoglugunu okumak ve olmak istiyorum.neyapmam lazım
    sınavsız geciş hakkımı kullanıcakmıyım hangı sınavlara gırmem gerek.nereye gıtmem gerekır yardımcı olursanız sevınırım.
    teşekürler.

  31. Ben MAÖL okuyorum muhasebe ve finansman bölümü. Ama son 2 sene dershaneye gidicem. Hemşirelik istiyorum istanbul bilim üniversitesine veya eskisehir anadolu üniversitesi istiyorum ilk sene sınavla geçiş hakkıyla değilde puanla gitmek istiyorum okul bana ek puan verirmi? Yada ticeretten hemşireliğe direk geçiş yapabiliyomuyum ??

  32. mrb meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum sınavı kazandım gitmedim puanım kırıldığından dolayı kazanamamak endişesindeyim sınavsız geçiş hakkım var mı bilgilenmek istiyorum

  33. merhababn dilara bn lise 2 den sonra açığa geçiş yaptım şuan 140 kredim var bu sene mazun olucm allahın iznile ama bn dışardan okul öncesi öğretmenlik okumak istiyodum ve öğrendimki sadece kız meslek liseleri ve çocuk gelişim bölümleri okuya biliyomoş açıktan bn şimdi bu dönem mesleğe geçiş yapabilirmiyim düzden lütfen cevap yaznnnnnn:)

CEVAP VER