Mesleki Liselilere Sınavsız Geçiş Hakkı

756
94.255 views

SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI

Örgün eğitimde okuyan Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu tüm haklara MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi Öğrencileride sahiptir. Açık Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu haklardan biride sınavsız geçiş hakkıdır.
Ancak sınavsız geçiş hakkı, Meslek Lisesi öğrencilerinin ve MAÖL öğrencilerinin yüzde yüz bir yere yerleşme garantisi veren bir sistem değildir. Bu hak kontenjan ve kurallarla sınırlıdır. Sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyen MÖAL ve Mesleki ve Teknik Orta Öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler önce kendi bölgelerindeki Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) meslek yüksek okullarını, buradaki kontenjanların dolması halinde bölge dışındaki meslek yüksek okullarından kendi METEB’i dışından öğrenci alan meslek yüksek okullarından tercih yapabilirler.
Not: METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

 

 

 

Meslek Yüksek Okullarına sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre
a. Anadolu Teknik Lisesi,
b. Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi,
c. Meslek Lisesi
d. Çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3
. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi – METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Açıklama : Sınavsız geçiş sisteminde başvuru işlemleri ve yerleştirmeler ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Adaylar tercih bildirimlerini Başvuru Merkezlerinden ya da internetten yapacaklardır.

İstatistik : Türkiye genelinde Meslek Yüksek okullarına sınavsız geçiş yapanların %45 i METEB içi %55 i ise METEB dışı tercihleriyle yerleşmiştir. Yerleşenlerin yaklaşık % 80’i 2011 yılı mezunudur.

Mesleki ve teknik lise öğrencileri eğer isterlerse Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesindeki yine kendi branşlarındaki açık öğretim önlisans programlarına da sınavsız geçiş yapabileceklerdir. Buraya yapılacak yerleştirmelerde herhangi bir kontenjan sınırlaması yoktur. Sosyal bilimler ağırlıklı olan bu programlar meslek liselilerin büyük bir çoğunluğuna hitap etmemektedir. Bu 2 yıllık açıköğretim önlisans programlarında okuyup mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girmek ve başarılı olmak suretiyle gerek Açık öğretim lisans programlarına gerekse örgün öğretim lisans programlarına devam edebilirler.

Örgün eğitim veren üniversitelerin DGS için ayırdığı kontenjan 1 yada 2 kişiyi geçmemektedir. Bu sebeple sınavsız geçiş sistemiyle bir önlisans programına yerleşen öğrenciler için 4 yıllık fakülte mezunu olma hayalinin bütün bütün kapanması anlamına gelmektedir. Ayrıca Önlisans programından mezun olup DGS’de başarıları olan öğrencileri kazandıkları lisans programlarında muafiyet sınavları ve intibak eğitimleri beklemektedir.

Bu sebeple birçok meslek liseli için sınavsız geçiş sistemini kullanmak 4 yıllık üniversite defterini kapamak anlamına geliyor.

AÇIKLAMA : METEB (i) İÇ : Sadece aynı mesleki ve teknik eğitim bölgesinde bulunanların yerleştirildiği programlar. METEB (d) DIŞ : Mesleki ve teknik eğitim bölgesi dışından da kontenjan alan programları gösterir.

blankİstanbul’da meslek liselilere ayrılan sınavsız geçiş kontenjanı toplamda 5755 kişidir. 2011 yılında İstanbul genelindeki 200 den fazla meslek lisesinde okuyan öğrenci sayısı ise yaklaşık 400.000 kişidir. Meslek liselerinden her yıl yaklaşık olarak 70.000 mezun veren İstanbul’da görüldüğü üzere sınavsız geçiş için kontenjanlar mevcut öğrenci sayısına göre oldukça sınırlıdır. Bu kontenjanların % 46’sına sayısal %43’üne eşit ağırlık %10’una sözel %1’ine ise dil ağırlıklı puanlarla öğrenci alınmıştır.

Sınavsız geçiş ile yerleşenlerin bir sonraki sene puanları kırılmadığı için bu önlisans fakültelerine tercihlerin fazla yapıldığı ama yaklaşık %25 inin kayıt yaptırmadığı görülmektedir. Bu yüzden ek yerleştirme döneminde meslek yüksek okulları ön lisans programları herhangi bir yere yerleşememiş meslek liseliler için yine bir alternatif olarak bulunmaktadır.

Duyuru : 2010 yılında sınavsız geçişin kaldırılmasına dönük çalışmalar yapıldığı duyurulmuşsa da sonrasında bu yönde bir gelişme yaşanmadığı için uygulama halen devam etmektir. İleriki yıllarda genel liseler kaldırılıp ya meslek ya da Anadolu liselerine çevrileceğinden, sınavsız geçiş sisteminin de bu yapılanma içinde kaldırılacağı ya da başka bir sisteme dönüştürüleceği beklenmektedir.

ÖSYM Sınavsız geçiş klavuzu için tıklayınız.

YGS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya ve LYS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya tıklayınız.

 

756 YORUMLAR

  1. mrb admin ben bundan 2 yıl önce endüstri meslek lisesini bitirerek myo dikey geciş yaparak yararlandım sonrasında bitirmeden bıraktım kaydımıda aldım yani anlatmak istedigim suan tekrar bu hakka sahipmiyim ve acık ögretime kayıt yaptırabilirmiyim sınavsız….

  2. ben 2006 yılı meslek lısesi mezunuyum aöfye 2 yıllık sınazsız gecis hakkımı kulanmak istıyorum kendi okudugum bölüme hangi tarıhlerde nasıl yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim mumkunmu acaba

  3. merhaba admin önceikle benim sorularıma aydınlık kazandıracagınızdan şimdiden teşekkur ediyorum.ben 2008 meslek lisesi moda tasarımı bölünü bitirdim.üniversite sınavına hiç giremedimm malesaf. yıl 2012 ben 2 yıllk açık öğretime sınavsız başvurabilirmiyim sağlık okumak istiyorum saygılarımla

  4. 2009 meslek lisesi bılgısayar bölümü mezunuyum 2 yıllık gecıs hakkını kullanmadım kullanabılıyormuyum hala ve kendı bölümüm harıç dier bölümlerde tercıh yapabılıyormuyum cvp verırsenız sevırım..

  5. merhaba ben sınavsız geçiş hakkımla mekatronik bölümünü kazandım ama bırakmak istiyorum bırakıp yeniden ygs sınavına girip başka bölümü tercih edebilirmiyim tşk.

  6. merhaba ben 2000 yılı ticaret meslek lisesi mezunuyum herhangi bi sınava tabi olmazsızın 2 yıllığa geçiş hakkım var mı ? varsa neler yapmam gerekir ? sınava girmem gerekirse hangisi ? bilgi verir misiniz ? şimdiden teşekkürler

  7. mrb ben liseyi 5 yıl önce fln sorumlu geçmiştim daha sonra sorumluluk sınavlarına girmedim açık liseye yeni kayıt oldum derslerimi seçtim ilk defa giricem sınava benim suanki hiç bi sınava girmeden kredim 142 bildiğim kadarıyla meslek lisesi için kredim yeterli peki ben bu krediyle yeni dönemde maöl geçiş yapsam çocuk gelişimi mesela direk mezun olabiliyomuyum yoksa sadece yüzyüze dersmi görücem nasıl olur ne yapmam gerekiyo suanki durumum nedir

  8. merhba. ben 2010 meslek lisesi mezunuyum kendı bölümü tercih etmedim farklı bir bölüm kazandım. snavsız geçiş hakkımı kullanmadım. universtyi bitirdim. busefer sınavsız geçiş hakkımı kendı bölümü tercih edebilirmiyim.

  9. mrb. ben1985 doğumluyum ilk okul 5 sınıf dıplomam var sımdı a i ö kayıt yaptırdım 8.sınıf sınavım kaldı diplomayı aldıktan sonra acık lise cocuk gelısımı okumak ıstıyorum acaba mumkunmu bılgılendırırmısınız tesekkurler..

  10. merhaba ..yazılarınızdan hiç şansımın olmadığını düşünerek yinede bilginize sormak istiyorum 1997 eml yapı bölümü mezunuyum..eğitime tekrardan devam etmek istiyorum bunca yıl aradan sonra şansım %1 olsa bile direk geciş sisteminden nasıl faydalana bilirim..sınavsız üniversiteye kayıt olabilirmiyim?bu durumda izlemem gereken yol nedir 🙂 cevabpnpza şimdiden teşekkür ederim biraz acıklayıcı yazarsanız sevinirim :))

  11. mrb ben ticaret meslek lisesinde muhasebe bölümünü 3 yıl okudum staj da yaptım fakat alttan derslerim kaldı peki şimdi ben maöl başvurucam ama sınav test olarakmı yapılıyo yazılımı birde sınavlarda yardımcı olunuyor diye duydum dogrumu

  12. 3 yıl okudugum ve stajımı tamamladım şimdi maöl başvurunca hangi derslerden sorumlu tutulucam kaldıgım dersler muhasebe, muhasebe uygulama,türk dili edebiyatı

  13. maol imam hatip lisesi mezunuyum.acıktan iki yıllık ilahiyat okumak istiyorum.sınavsız geçiş hakkım varmı.ve ygs basvurusu yaparken ne yapmam gerekiyor..

  14. maol imam hatip lisesi mezunuyum açıktan iki yıllık önlisans ilahiyat okumak istiyorum.sınava girmem gerekiyomu ? ne yapmam gerekiyo yardımcı olur musunuz??

  15. merhaba ben ygs ye gırmek ıstıyorum ama nasıl ıslem yapıcagımı bılmıyorum once para mı yatıracıgım kayıt olmak ıcın ne yapmam lazım.tesekkurler

  16. ben anadolu teknik lisesinde 9. sınıfta okuyorum acaba normal anadolu liseleri gibi 10. sınıfta sayısal-sözel diye tercih yapabilecekmiyim?

  17. 2011 eskişhr anadolu üniversitesine kayıt oldum ama hiç gitmedim devamsızlıktan kalhdım 1 . sınıfta . sağlık meslek mezunuyum . geçiş hakkımı kullanmıştım şimdi tekrar yaşadığım şehirde okumak istiyorm geçiş hakkımı kullanabilirmiyim ikinci kez ve ordan kaydımı sildirmem zor olurmu ?

  18. bu dönem yapı ressamlıgı bölümünden mezun oluyorum mimarlık fakultesi istiyorum 2 senelık gecıs hakkımı kullandıgım taktırde diploma puanımın düsük yada normal olması sansımı yok edermı acaba

  19. Merhaba İyi aksamlar

    Lise 1 den terk ettim ben 2005 veya 2006 yılında Açık öğretime kayıtlı bir öğrenciydim bir kez sınava girdim bir kaç kredi aldığımı hatırlıyorum…
    Şimdi tekrar baslamak istiyorum aradan yaklasık 7 8 sene geçti bu kayıt duruyor mudur yoksa tekrar kayıt işlemleri yapmam gerekirmi

  20. 2011 eml elektrik mezunuyum sınavsız geçiş hakkımı kullandım şuan myo 2.sınıftayım ama bırakıcam 2013 ygs sınavına girsem tekrar sınavsız geçişi kullanabilirmiyim meteb bölgesinde

  21. mrb sızlere ben 2001 imam hatip lisesınden mezunum şimdıy sınavsız dıkey geçiş hakını kulanabılırmıyım kulansam ne tur aşamaları yapmam gerekıyor varsayılım oyle bır haktan yaralanamıyorum ozaman tur aşamalar gerekıyor .açıklayıcı yaparsanız çok sevınırm .

  22. bn açıköğrtim de okuyorum bu sene son senem şu an 152 kredim var 2 yıllık geciş hakkım varmı su an başvuru yapabılıyormuyum

  23. ben 2006 yılı tic.mesl. lis .mezunuyum.aynı yıl sınavsız geçiş hakkımı kullanarak bir myo na yerleştim ama bitiremedim.tekrar sınavsız geçiş hakkından yararlana bilirmym.teş.

  24. merhaba ben 2006 yılı anadolu teknik ve endüstri meslek lisesi mezunuyum fakat hiç sınavsız geçiş hakkımı kullanmadım aöf nasıl başvurabilirim? hakkım hala geçerli mi yada sınava girmem mi gerekir ?
    yardımlarınız içim şimdiden tşklr.

  25. ygs sınavı için kaç kredi gerekiyor benim 49 kredim var 2013 ygs sınavı için ne kadar almam lazım bide sınav tarihi ne zaman ygs ek kredi almam mümkünmü tşk

  26. ben 2003 meslek lisesi elektronik mezunuyum 2013 yılında adalet bölümü okumak istiyorum açıktan ne yapmam gerekiyor tek tek sırlarsanız sevinirim?

  27. merhaba ben 1996 ticaret lisesi mezunuyum. AÖF kayıt oldum devam etmedim. şimdi tekrar Açık öğretim ön lisansa kayıt olmak istiyorum. YGS ye girmem gerekiyormu. yoksa sınavsız geçişten açık öğretime kayıt olabiliyormuyum

  28. Merhabalar ben düz lise mezunumun şimdi 2 yıllık bir bölüm okuyorum benim meslek lisesi elektronik bölümünü okuyabilme şansım var mı varsa 2.döneme kayıt olurmu olursa 1.5 senede bitirebilirmiyim fark dersleri çok teşekkürler şimdiden

  29. Selamlar, Mesleki Açık Lise Bilişim Teknolojileri son sınıf öğrencisiyim. Bir aksilik olmaz ise bu sene sonunda mezun olacağım. Bir ihtimalle 3.dönem sınavlarına kalabilirimde.

    Sınavsız geçiş için herhangi bir yere başvuru yapmamız gerekiyormu ? Belli bir zaman aralığı var mı ?
    Sınavsız geçiş yapsam orayı okurken seneye ygs sınavlarına girme şansım var mı ?

    Ve son olarak 2 yıllık üniversite okurken, askerliği tecil ettirebiliyor muyuz?

    Teşekkürler

  30. merhaba ben 2013 te mesleki açık öğretim lisesinden muhasebe bölümünden mezun olacağım 1991 doğumluyum üniversite şansım varmıdır yeni mezun olacağımdan ne gibi avantajlarım olabilir yada 2 yıllık özel üniversiteye gitmem için ygs ye girmem şartmı ?

  31. 2005 Meslek Lisesi Mezunuyum Geçen Sene YGS Sınavına Girdim ve Bir Başarı Elde Edemedim. Bu Sene Tekrardan Sınava Girmek İstiyorum, 2 Yıllık Direkt Geçiş Hakkım Geçerli mi Eğer Geçerli ise Hangi Sınava Girmem Gerekir.? Değilse Ne Yapmalıyım ?

  32. merhaba ben 2010 TİCARET MESLEK LİSESİ BİLGİSAYARLI MUHASEBE mezunuyum şu an geçiş hakkımı kullanarak açık öğretim kaydı yaptırmak istiyorum para yatırdım ancak şansım ne kadar yüksek olur başvuru yapabilirmiyim.

  33. merhaba ben meslek lisesi makine blümü son sınıf öğrencisiyim. mezun olduktan sonra bölümün dışında 2 yıllık geçiş hakkı yapma şansım varmı ?

  34. Ben düz liseden ’93 yılında mezun oldum. Üniversite sınavlarına girdim ilk basamağı geçtim ama ikinci de kazanamadım. Şimdi Açık Öğretim okumak istiyorum. Ancak sınavsız girebileceğimi söyledikleri için sınav giriş ücretini yatırmadım. Şimdi okuduklarımdan sonra sınava girmem gerekiyormuş bunu anladım. Bu konuda daha fazla bilgi verebilir misiniz?

  35. ben 2011 yılında anadolu meslek lisesi tıp sekreterliği bölümünden mezun oldum ve açıköğretim adalet bölümü okuyorum.bu sene sınavsız geçiş ile odyometri yada ağız ve diş sağlığı yazmayı düşünüyorum.yeni mezunların öncelikli olduğunu biliyorum.sizce yerleşme şansım var mıdır? bunun dışında 2 yıllık bölümlere tercih yapmayıda düşünüyorum.diploma notum 70’di.okul puanım kesilmiş midir? kaç puan gelir? bilgilendirirseniz sevinirim.

CEVAP VER