Mesleki Liselilere Sınavsız Geçiş Hakkı

756
94.256 views

SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI

Örgün eğitimde okuyan Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu tüm haklara MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi Öğrencileride sahiptir. Açık Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu haklardan biride sınavsız geçiş hakkıdır.
Ancak sınavsız geçiş hakkı, Meslek Lisesi öğrencilerinin ve MAÖL öğrencilerinin yüzde yüz bir yere yerleşme garantisi veren bir sistem değildir. Bu hak kontenjan ve kurallarla sınırlıdır. Sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyen MÖAL ve Mesleki ve Teknik Orta Öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler önce kendi bölgelerindeki Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) meslek yüksek okullarını, buradaki kontenjanların dolması halinde bölge dışındaki meslek yüksek okullarından kendi METEB’i dışından öğrenci alan meslek yüksek okullarından tercih yapabilirler.
Not: METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

 

 

 

Meslek Yüksek Okullarına sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre
a. Anadolu Teknik Lisesi,
b. Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi,
c. Meslek Lisesi
d. Çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3
. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi – METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Açıklama : Sınavsız geçiş sisteminde başvuru işlemleri ve yerleştirmeler ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Adaylar tercih bildirimlerini Başvuru Merkezlerinden ya da internetten yapacaklardır.

İstatistik : Türkiye genelinde Meslek Yüksek okullarına sınavsız geçiş yapanların %45 i METEB içi %55 i ise METEB dışı tercihleriyle yerleşmiştir. Yerleşenlerin yaklaşık % 80’i 2011 yılı mezunudur.

Mesleki ve teknik lise öğrencileri eğer isterlerse Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesindeki yine kendi branşlarındaki açık öğretim önlisans programlarına da sınavsız geçiş yapabileceklerdir. Buraya yapılacak yerleştirmelerde herhangi bir kontenjan sınırlaması yoktur. Sosyal bilimler ağırlıklı olan bu programlar meslek liselilerin büyük bir çoğunluğuna hitap etmemektedir. Bu 2 yıllık açıköğretim önlisans programlarında okuyup mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girmek ve başarılı olmak suretiyle gerek Açık öğretim lisans programlarına gerekse örgün öğretim lisans programlarına devam edebilirler.

Örgün eğitim veren üniversitelerin DGS için ayırdığı kontenjan 1 yada 2 kişiyi geçmemektedir. Bu sebeple sınavsız geçiş sistemiyle bir önlisans programına yerleşen öğrenciler için 4 yıllık fakülte mezunu olma hayalinin bütün bütün kapanması anlamına gelmektedir. Ayrıca Önlisans programından mezun olup DGS’de başarıları olan öğrencileri kazandıkları lisans programlarında muafiyet sınavları ve intibak eğitimleri beklemektedir.

Bu sebeple birçok meslek liseli için sınavsız geçiş sistemini kullanmak 4 yıllık üniversite defterini kapamak anlamına geliyor.

AÇIKLAMA : METEB (i) İÇ : Sadece aynı mesleki ve teknik eğitim bölgesinde bulunanların yerleştirildiği programlar. METEB (d) DIŞ : Mesleki ve teknik eğitim bölgesi dışından da kontenjan alan programları gösterir.

blankİstanbul’da meslek liselilere ayrılan sınavsız geçiş kontenjanı toplamda 5755 kişidir. 2011 yılında İstanbul genelindeki 200 den fazla meslek lisesinde okuyan öğrenci sayısı ise yaklaşık 400.000 kişidir. Meslek liselerinden her yıl yaklaşık olarak 70.000 mezun veren İstanbul’da görüldüğü üzere sınavsız geçiş için kontenjanlar mevcut öğrenci sayısına göre oldukça sınırlıdır. Bu kontenjanların % 46’sına sayısal %43’üne eşit ağırlık %10’una sözel %1’ine ise dil ağırlıklı puanlarla öğrenci alınmıştır.

Sınavsız geçiş ile yerleşenlerin bir sonraki sene puanları kırılmadığı için bu önlisans fakültelerine tercihlerin fazla yapıldığı ama yaklaşık %25 inin kayıt yaptırmadığı görülmektedir. Bu yüzden ek yerleştirme döneminde meslek yüksek okulları ön lisans programları herhangi bir yere yerleşememiş meslek liseliler için yine bir alternatif olarak bulunmaktadır.

Duyuru : 2010 yılında sınavsız geçişin kaldırılmasına dönük çalışmalar yapıldığı duyurulmuşsa da sonrasında bu yönde bir gelişme yaşanmadığı için uygulama halen devam etmektir. İleriki yıllarda genel liseler kaldırılıp ya meslek ya da Anadolu liselerine çevrileceğinden, sınavsız geçiş sisteminin de bu yapılanma içinde kaldırılacağı ya da başka bir sisteme dönüştürüleceği beklenmektedir.

ÖSYM Sınavsız geçiş klavuzu için tıklayınız.

YGS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya ve LYS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya tıklayınız.

 

756 YORUMLAR

  1. merhabalar 1996 ticaret lisesi büro yönetimi ve sekreterlik bölümü mezunuyum sınvsız geçiş hakkım varmı varsa hangi bölümlere geçebilirim teşekkür ederim

  2. selamlar 2006 endüstri meslek lisesi bilgisayar yazılım bölümü mezunuyum 2 yıllık sınavsız geçiş hakkım hala varmı eger varsa bu hakkımı AÇIKÖGRETİM de okuyabilirmiyim??? birde acıkögretim kayıtları nezman yapılıyor vede sınavsız hakkımı acıkögretimde kullanabilmem için ygs de kayıt yaptırmam gerekiyormu..vede ygs kayıtları nezman yapılıyor. ADMİNN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

  3. meraba 2011 grafik tasarım mezunuyum diploma notum 62 sınavsız geciş hakkımı işaretledim yaklasık 28 tane 2 yıllık bölümlere tercih yaptım gecmiş yıl mezunu olmamın dezavantajı cok olurmu yerleşme sansım nedir sizce

  4. merhaba ben daha yeni mezun oldum elektrik elektronik bölümünde ama açık lise tabiki fakat merak ettiğim bişey var bende diğerleri gibi tercih yapıp normal ünivde okuyabilirmiyim başvuru falan hepsini yaptım??

  5. acik lise çocuk gelisimi lise mezunuyum ygs 4 ek puanli 254 aldim tercihlerimi kendi bölgemden baslayarak yaptim fakat gelmedi 87 dogumluyum aciköǧretim bölümleri yazmamistim ek tercihimi nasıl yapmaliyim alandisi aö yazmalimiyim oöb puanim 396 yardimci olun hocam lütfen

  6. Ben 2009 çocuk gelişimi lise mezunuyum.Bu sene sınava girdim ve bir yeri kazanamadım.Sınavsız geçiş hakkımı da kullanmadım.Şimdi kullansam gelme durumu yüzde kaçtır.sınavsız geçiş puanım 344 yardımcı olur musunuz ?

  7. 2006 yılı anadolu meslek lisesi çıkışlıyım 2 yıllık tercih yaptım sınavsız geçişte. ve 1 yıl okuyup bıraktım. tekrar hakkım var mı?

  8. 2002 kız meslek lisesi çocuk gelişimi mezunuyum. 2014 yılında sınavsız geçiş hakkım var mı? Ne yapmam gerekir. Öncelik eski dönem öğrencilerine veriliyor diye duydum. Bu konuda aydınlatabilir misiniz?

  9. Merhaba ben meslek lisesi motor bölümü mezunuyum. YGS ye başvuru yaptım. Açıköğretim’in hangi bölümlerine SINAVSIZ geçiş yapabilirim..
    bu konuyla ilgili yardımlarınızı bekliyorum.. şimdiden teşekürler..

  10. 2012 kiz meslek lisesi cocuk gelisimi mezunuyum yanlis tercih yaptim daha sonra acktan 2 yillik sosyal hizmetler bolumu okuyorum tekrar cocuk gelesimi bolumune gecis yapabilirmiyim yardimci olirsaniz sevinirim

  11. selam ben geçen yı mezun oldum bu yıl sınavsız geçişimi kullanabilrmiyim yoksa hakkım bittimi ygs ye girdim ve geçtim denilen puanı ayrıcalık yeni mezunlar diyor ben mezun olduktan 1 yıl sonra girmek isitiyorum girebilirmiyim

  12. merhaba.
    ben 2 soru sormak istiyorum. bu sene mesleki açıköğretim de el sanatları okuyacağım. acaba el sanatları okuyup daha sonra üniversitede takı tasarım tercih edebilirmiyim?
    birde direk geçiş hakkım varmı? yani 2 yıllık üniversiteye kabul edildiğimizde herhangi bir sınava girmemiz gerekiyor mu?
    teşekkür ederim
    saygılar..

  13. merhaba…
    hocam ben ticaret meslek lisesinde okuyorum son senem şuanda okuduğum bölüm web tasarım ve programlama 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı kullanarak hangi bölümleri seçebilrim

    not=>sağlıkla ilgili bölümleri tercih edebilirmiyim;? örn;anestezi gibi…

    • Kendi bölümünüzle ilgili sınavsız geçiş hakkınızı kullanabilirsiniz. Sağlıkla ilgili bölümler için YGS ve LYS sınavlarına girmeniz gerekir.

  14. merhabalar..ben 2010 senesinde meslek lisesi tekstil bölümünden mezun oldum o sene ek tercih yaptım adnan menderes ünv kazandım 2 yıllık ama gitmedim.şu anda açıköğretim okumak istiyorum hangi bölümleri okuyabilirim ?Lütfen yardım edin ne yapmam gerekiyor tekrar sınava girmem gerekiyor mu? yoksA sınavsız geçiş hakkım hala varmı?

  15. s.a ben 2001 elektrik bölümü mezunuyum 2 senelik ilahiyat açık öğretime sınavsız kayıt olabilirmiyim ve olabilirsem ne yapmam lazım

  16. ben 2015de mezun olucak çocuk gelişimi öğrencisiyim bizim sınavsız geçiş hakkımız kaldırılıcakmı ,kaldırılmayacaksa ne şartlarda 2 yıllık geçiş yapabiliyoruz?? Şimdiden teşekkür ederim…

  17. slm hocam ben lise 1 den terkim ve açık liseye yazıldım 1 yıl da toplam 17 kredi aldım ben liseden ayrılalı 15 yıl oldu bilgi diye bişey kalmadı sınava girdimmi sorular bana bakıyor ben sorulara ve tekrar bıraktım olmayacak diye bunun başka bi caresi yokmu

  18. iyi günler. ben sağlık meslek lise acil tıp tenisyenliği 2013 mezunuyum. kendi önlisans programıma tercih yaptım fakat yerleşemedim. sınavsız geçişte kız meslek grafik fotoğrafçılık, teknik lisede gıda okuyanların sınavsız geçişte benim programım olan ilk ve acil yardım a sırf puanları yüksek diye benden önce yerleşebilirler mi? sırf içinde ‘meslek lisesi’ geçiyor diye alakasız bi bölüme geçerken sadece ortaöğretimbaşarıpuanı na mı bakılıyor? bilgilendirirseniz sevinirim. şimdiden teşekkürler

  19. iyi günler hacam ben açık ögretim lisesi genel kültür bölümünden mezun oldum bu sene sınavsız geçiş hakkım varmı yada hangi bölümleri okuya bilirim tskler

  20. merhaba bn 2010mezunuyum ygs ye hç grmedm kız meslek gıda mezunuyum acaba sınava girmeden dikey geçiş hakkım varmıdıryardımcı olursanız sevinirim

  21. Mrb ben 2010 mezunuyum sinava girdim kazanamadim sinavsiz gecis hakkim varmi?birde sinavsiz gecis puani nasil ogrenebilirim .simdiden tesekkur ederim..

  22. merhabalar..ben 98 kız meslek giyim bölümü mezunuyum…sınavsız üniversite şansım var mıdır ? şansıma geçen sene açıköğretim öğretmenlik bölümleri de kaldırıldı..öğretmenlik için bu saatten sonra neler yapmam gerekiyor?bilgilendirirseniz sevinirim…açık öğretimden okuyabilmek için…

  23. mrb hocam ben açık öğretim lisesi sosyal bilimler mezunuyum sınavsız geçiş hakkım varmı yada hangi bölümlerde sınavsız geçiş hakkı var tsk ler

  24. hocam ben 2008 teknık lıse mezunuyum 2 senelık myo sınavsız geçiş hakkım var bu hakkı 2013 2014 senesınde kullanabılırmıyım hemen cvplarsanız sevınırım tesekkurler

  25. merhaba ben 2010 hazır giyim bölümü mezunuyum sınavsız geciş ile açıköğretim fakültesinde herhangi bir bölüme geçiş yapmak istiyorum hangi bölümleri tercih edebilirim yardımcı olursanız cok sevinirim şimdiden teşekürler.

CEVAP VER