Mesleki Liselilere Sınavsız Geçiş Hakkı

756
94.255 views

SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI

Örgün eğitimde okuyan Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu tüm haklara MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi Öğrencileride sahiptir. Açık Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu haklardan biride sınavsız geçiş hakkıdır.
Ancak sınavsız geçiş hakkı, Meslek Lisesi öğrencilerinin ve MAÖL öğrencilerinin yüzde yüz bir yere yerleşme garantisi veren bir sistem değildir. Bu hak kontenjan ve kurallarla sınırlıdır. Sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyen MÖAL ve Mesleki ve Teknik Orta Öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler önce kendi bölgelerindeki Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) meslek yüksek okullarını, buradaki kontenjanların dolması halinde bölge dışındaki meslek yüksek okullarından kendi METEB’i dışından öğrenci alan meslek yüksek okullarından tercih yapabilirler.
Not: METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

 

 

 

Meslek Yüksek Okullarına sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre
a. Anadolu Teknik Lisesi,
b. Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi,
c. Meslek Lisesi
d. Çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3
. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi – METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Açıklama : Sınavsız geçiş sisteminde başvuru işlemleri ve yerleştirmeler ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Adaylar tercih bildirimlerini Başvuru Merkezlerinden ya da internetten yapacaklardır.

İstatistik : Türkiye genelinde Meslek Yüksek okullarına sınavsız geçiş yapanların %45 i METEB içi %55 i ise METEB dışı tercihleriyle yerleşmiştir. Yerleşenlerin yaklaşık % 80’i 2011 yılı mezunudur.

Mesleki ve teknik lise öğrencileri eğer isterlerse Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesindeki yine kendi branşlarındaki açık öğretim önlisans programlarına da sınavsız geçiş yapabileceklerdir. Buraya yapılacak yerleştirmelerde herhangi bir kontenjan sınırlaması yoktur. Sosyal bilimler ağırlıklı olan bu programlar meslek liselilerin büyük bir çoğunluğuna hitap etmemektedir. Bu 2 yıllık açıköğretim önlisans programlarında okuyup mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girmek ve başarılı olmak suretiyle gerek Açık öğretim lisans programlarına gerekse örgün öğretim lisans programlarına devam edebilirler.

Örgün eğitim veren üniversitelerin DGS için ayırdığı kontenjan 1 yada 2 kişiyi geçmemektedir. Bu sebeple sınavsız geçiş sistemiyle bir önlisans programına yerleşen öğrenciler için 4 yıllık fakülte mezunu olma hayalinin bütün bütün kapanması anlamına gelmektedir. Ayrıca Önlisans programından mezun olup DGS’de başarıları olan öğrencileri kazandıkları lisans programlarında muafiyet sınavları ve intibak eğitimleri beklemektedir.

Bu sebeple birçok meslek liseli için sınavsız geçiş sistemini kullanmak 4 yıllık üniversite defterini kapamak anlamına geliyor.

AÇIKLAMA : METEB (i) İÇ : Sadece aynı mesleki ve teknik eğitim bölgesinde bulunanların yerleştirildiği programlar. METEB (d) DIŞ : Mesleki ve teknik eğitim bölgesi dışından da kontenjan alan programları gösterir.

blankİstanbul’da meslek liselilere ayrılan sınavsız geçiş kontenjanı toplamda 5755 kişidir. 2011 yılında İstanbul genelindeki 200 den fazla meslek lisesinde okuyan öğrenci sayısı ise yaklaşık 400.000 kişidir. Meslek liselerinden her yıl yaklaşık olarak 70.000 mezun veren İstanbul’da görüldüğü üzere sınavsız geçiş için kontenjanlar mevcut öğrenci sayısına göre oldukça sınırlıdır. Bu kontenjanların % 46’sına sayısal %43’üne eşit ağırlık %10’una sözel %1’ine ise dil ağırlıklı puanlarla öğrenci alınmıştır.

Sınavsız geçiş ile yerleşenlerin bir sonraki sene puanları kırılmadığı için bu önlisans fakültelerine tercihlerin fazla yapıldığı ama yaklaşık %25 inin kayıt yaptırmadığı görülmektedir. Bu yüzden ek yerleştirme döneminde meslek yüksek okulları ön lisans programları herhangi bir yere yerleşememiş meslek liseliler için yine bir alternatif olarak bulunmaktadır.

Duyuru : 2010 yılında sınavsız geçişin kaldırılmasına dönük çalışmalar yapıldığı duyurulmuşsa da sonrasında bu yönde bir gelişme yaşanmadığı için uygulama halen devam etmektir. İleriki yıllarda genel liseler kaldırılıp ya meslek ya da Anadolu liselerine çevrileceğinden, sınavsız geçiş sisteminin de bu yapılanma içinde kaldırılacağı ya da başka bir sisteme dönüştürüleceği beklenmektedir.

ÖSYM Sınavsız geçiş klavuzu için tıklayınız.

YGS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya ve LYS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya tıklayınız.

 

756 YORUMLAR

  1. mrb hocam kız kardeşim acık lise cocuk gelişimi mezunu.acık lise içinde 2 yıllık dikey geçiş hakkı varmı varsa bu konuda kısa bi bilgi verebilirmisiniz tesekkürlerimi sunuyorum.

  2. Merhba ben kız meslek lisesi anadolu teknik çocuk gelisimi okuyorum bu yıl mezun olucam ygsye grdm fakat baraji geçemedim sinavsiz geçiş hakkımi kullanmak istiyorum baraji gecememis olmam bi engel cikarirmi ? Birde bulunduğum şehirdeki üniversitesiye geçiş yapmazsam şansım azalrmı yani anadolu teknik oldgm icin başka şehrlerde de öncelgm warmi ? Acil cevap lütfen

  3. mrb hocam bnde açık lise çocuk gelişimi mezunuyum.geçiş hakkım hangi bölümler için geçerli ve sınavsız geçiş hakkım açık öğretim içinde geçerli mi şimdiden teşekkürler

  4. mrb..ben 2011 bilgisayar bölümü meslek lise mezunuyum ygsye girdim..benim yıldan dolayı yerleşme şansım varmı acaba,tabi sınavsız geçişle, şimdiden teşekkürler

  5. merhaba…benim ygs puanım 165 bu puanla açıköğretim fakültesi maliye bölümü okuyabilirmiyim..eğer okuyabilirsem mezun olduktan sonraa kpss ye girme zorunluluğu varmı,yani kpps girmeden 4 senelik diplomayla iş bulabilirmiyim…teşekkürler

  6. Mrb hocam ben 2005 anadolu kimya teknik lisesi mezunuyum iki yıllık snavsz gecis hakkimi kullanmadim hala gecme imkanim varmi dsardan okumak istiorum var ise tercihler hakkinda bilgi verebilirmisiniz tesekkur ederim

  7. 5-6 yıldır avukat Asistanlığı yapıyorum. Meslek lisesi mezunuyum 32 yaşındayım. Sınavsız geçiş ile adalete basvurabilirmiyim yada ne yapmam lazım? Bilgilendirme yaparsanız memnun olurum

  8. merhaba,ben ygsden 160 puan aldım.açıköğretimden 4 senelik maliye veya çalışma ekonomisi bölümlerini tercih edebiliyormuyum..teşekkürler

  9. Merhaba mesleki açık öğretim son siniw öğrencisiyim bilisim bölümünde okuyorum. Istsnbulda herhangi bir universitede örgün egitim olmak şartıyla okuyabilirmiyim? Vede bilgisayar ogretmenligine yine örgün egitime yatay g yapma hakkım varmıdır?

  10. Birsey daha soracağım. Ben yüzyüze eğitimi tamamladim sadece disardan açıköğretimden sinavlar kaldi .onlara agustosta giricem. Ben şunu ogrenmek istiyorum agustosta gireceğim sinavin sonucu 22 eylulde belli olacak. Yani mezun oldugumda o zaman belli olacak. Ama üniversite kayitlari 22 eylülden once biterse . Ki oyle tahmin ediyorum ben nasil kayıt yaptiricam. Bu konu hakkinda ne yapabilirim???

  11. merhaba benim kredim 186 olmuş 8.dönemim sosyal bölümü 192 için 6 krediye ihtiyacım var zorunlu derslerim 4 tane yazıyor ama dil anlatımdan 2 tane anca girdim onlardan geçmiştim ama bu dönem ing kaldım bidaki kayıtta dil anlatımdan yine cıkarmı tarihtede aynı 1ve 3 girdim tarihin digerleride cıkarmı teşekkürler TASDİKNAMEYLE kayıt olmuştum ……………………….bana uzun acıklayın

  12. Hocam merhaba.
    Direk konuya girmek istiyorum. Kardeşimin LYS sonucunu öğrendik çok ama çok iyi bir sıralaması var. Kesin olarak kazanacak yani.
    Ama şöyle bir durum var. Şu an 179 kredisi var. 2.dönem sınavları ile birlikte kesin olarak 192 kredide oluyor. Ama zorunlu dersleri kalıyor malesef. 3-4 tane ingilizce dersi kalacak. Onlarıda .dönem sınavlarında girip yapamayacak ama 3 kez girdiği için muaf olacak. Buraya kadar sıkıntı yok herşey olağan gibi. Ama MEB sınav sonuçlarını inanılmaz derecede geç açıkladığı için kayıt sırasında sancılı günler bizi bekliyor. Sonuçlar 22 eylülde açıklanacak ama üniversite kayıtları 1-5 eylül arası. Biz ne yapacağız ? 3. dönem sınavları sonucunda mezun olacak ama o mezun yazma durumu ne kadar sürecek onu bilmiyoruz.
    Bir de şeyi merak ediyorum üniversiteye kayda gitmeden evvel halk eğitimden mezuniyet belgesi falan verirlermi.

    Yani kredisi 192 ama zorunlu dersleri var 3-4 tane. Sizce ne yapamlıyız. Yurt kaydı, üniversite kaydı çok sıkıntı olacak.

    Şimdiden teşekkür ederim.

  13. açık meslek lisesine geçmek zorunda kaldım. muhasebe ve fınansman okuyorum bu yıl son senen yuz yuze egıtımıde zorunlu derslerimi de bıtırdım üniversiteye girmek ıstıyorum o kadar uzak geliyo ki 2 yıllık geçiş hakkımı kullansam tutarmı şansım var mı ankarada yaşıyorum derslerimi bıtırdım ama kredim tam tamamlanmadı fakat ünv. kayıtlarına kadar bın tane sınav var tercihden sonra bitirsem de olur mu

  14. iyi günler benim şuanda 189 kredim var ve bu sene üniversteye tercih yapıcam fakat üniverste kayıtları ağustos sonu veya eylül başı gibi yapılıyo ama 3. dönem sınav sonuçları eylülün son haftası açıklanıyor bu şartlar altında üniversteye kayıt yaptırabilecek miyim yaptırabilirsem vakıf veya devlet üniverstesi fark eder mi ?

  15. Hocam benim kredim 205 birkaçtane zorunlu ders yüzünden mezun olamadım ben üniversite sınavına girmek istiyorum ne zaman girebilirim ayrıca kpss sınavına girebilirmiyim

  16. merhba ben 1999 ticaret lisesi mezunuym ygs ye girmeden sınavsız geçiş yapabilirmiyim. yaparsam ne zaman yapmam gerekir. yada açık ögretim okumam için kaç puan almam gerekır sınav basvuruları bu yıl gecti herhalde seneye basvurumu yapmam gerekir iyi günler

  17. Hocam ben açık öğretim lisesi öğrencisym askere gitmek zorunda kaldım 50 küsür kredim var yeni kayıt mi yapmam lazım yoksa yenileme mi yapmam lazım ? Ve meslek i açık öğretime geçmek istiyorum ve meslek i açık öğretmin kaç yıl olduğunu öğrenmek istiyorum 192 kredi tamamlanınca mi yoksa ayrı bi yöneti mi mi var ve meslek i öğrettim de tıbbi dokumamasyon mesleğini okuya bilir miyim şimdi den teşekkürler.

  18. Merhaba Hocam kolay Gelsin Ben 2006 Meslek Lisesi Mezunuyum Bir Yere Yerleşe Bilme Şansım Var mı Nasıl Bir Yol İzlemeliyim Tercih Yaparken Orta öğretim puanının bir Önemi Var mı yardımcı Olabilirmisiniz Şimdiden Teşekkür Ederim.?

  19. Merhaba hocam 187 kredim var ve üniversiteyi dışardan okumak istiyorum fakat ne yapacagımı bilmiyorum bana bir bölüm önerirmisiniz şimdiden teşekkür ederim..

  20. merhaba ben kız meslek lisesi yiyecek içecek bölümünden 2013 mezunuyum. geçiş hakkımı kullanmadım puanımla 2 yıllık bir üniversite okuyorum.lisedeki bölümümle alakasız. bu üniversiteyi bitirdikten sonra geçiş hakkımı kullanabilir miyim? bilgilendirirseniz sevinirim.

  21. selam.ticaret lisesi muhasebe bölümü mezunuyum.aynı bölümle ilgili sınavsız 2 yıllık geçiş yapmak istiyorsam önce ygsye başvuruda bulunmam ve tercih kısmından işaretlemem gerekiyor.yani sadece başvuruda bunu belirtmek gerekiyor öylemi

  22. Maol imam hatip altinci donem okuyorum 172kredimvar.ortak ve alan derslerimi bitirip son iki yılı birlikte verecektim ama verdigim mat 1muaf oldugum mat2 tekrar kodu degistirilerek zorunlu derslere eklendi acaba sebeb nedir itiraz edemezsin dediler lutfen yardimedin

  23. mrhlar hocam ben 2005 mezunuyum 2 yıllığa geçiş hakkım şuana kadar kullanmadım bu yıl tercih hakkım yatım sizce gelir mi bölümüm aciltıp teknisyeni tercih ettiğim yer ise mardin acil yardim ve ilkyardım

  24. mrb hocam ben ticaret meslek lisesi okuyorum. ve bu sene bir yandan üniversite için hazırlık yapacağım. Fakat 4 yıllık maliye istiyorum. Direkt geçiş hakkım varmı? Eğer yoksa nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Ygs sınavına mı girmem gerekiyor yoksa aöf kayıt yapıp üniversite sınavına mı girmem gerekiyor? Yardımcı olursanız sevinirim bu konu hakkında bir bilgim yok. Şimdiden çok teşekkür ederim.

  25. Merhaba hacam
    2009 endüstri meslek lisesi mezunuyum
    2014 yilin sinavina girdim ancak tercihler de
    Puanim düşük olduğu için yerleştirme olmadi
    Sorum su tam olarak. Hala dikey geçiş hakkim
    Varmi YARDIMCINIZ için teşekkürler.

  26. İ.Akşamlar hocam…. Ben çocuk gelişimi mezunuyum… aAçıktan okuduğum için kıredim 30 kaldı… Bu yüzden sınavsız geçiş hakını kulandım tekrar kulanabilme gibi şansım var mı

  27. merhaba ben mesleki acık liseden mezun olarak ygs sınavına gırdım 140 puandan fazlasını aldım ama ygs 3 .ygs 4 ygs 5 puanıyla bölüm seçebiliyormuşum. tabiki tercihlerimi bilincsızce yaptım.. dün sonuçlara bakınca yerleşemedınız diye bir sonuç aldım.. anladımki yanlış tercih yapmışım şimdi.. kendi bölümüm sac bakım hızmetleri (bu bölümünde açığı yok) örgün olarak geçiş hakım yitırmemış olurmuyum acaba.. Ek tercihlerde kendi bölümüm secebiliyormuyum ? 444 6796 ÖSYM aradım yerleştirme olmadığı için geçiş hakımın devam etiğini söylediler..ama içim huzursuz bilginiz verırsenız cok sevınırım teşekkürler şimdiden .

  28. i.akşamlar hocam..meslek lisesi mezunuyum yüzyüze eğitimi tamamladım… 2 yıllık tercih olmasına rağmen arkaşlarlarla tercih yapmama rağmen Arkadaşlarımın bi çocuğu üniversteye geçiş yaptılar ama bana hiç biryer gelmedi … bunun için ne yapabilirim … tekrar 2 yılık sınavsız ğeçiş hakı kulanabilir miyim..

  29. mrb hocam ben yozgatta endüstiri meslek lisesinde bilgisayar bölümü okuyorum burdan sınava gırmeden unv. gidebilirmiyim veya nasıl bı sınava gırerek unv. gidebilirim ?

  30. Merhaba Hocam
    Evde hasta bakım kurslarıyla üniversiteye geciş hakkım olurmu sınavsız bu yıl kursa kayıt yapmayı düşünüyorum halk eğitim veriyor bu kursu

  31. Mrb hocam ben liseyi 2 sınıftan bıraktım ve suan açık lise yüz yüze eğitim görüyorum muhasebe . Bolumumu degistirmek istiyorum ama açık lisede sağlık bölümü yok napabilirim ne olur yardimci olun.

  32. Merhaba. Ben maöl 3. Sınıf Çocuk Gelişimi öğrencisiyim 2. Yıllık unv. Geçiş yapmak istiyorum hangi sınava girmeliyim ne az nekadar puan almalıyım,ki yerleşme olasılığım yükselsin?

CEVAP VER