Mesleki Liselilere Sınavsız Geçiş Hakkı

756
94.256 views

SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKI

Örgün eğitimde okuyan Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu tüm haklara MAÖL Mesleki Açık Öğretim Lisesi Öğrencileride sahiptir. Açık Meslek Lisesi öğrencilerinin sahip olduğu haklardan biride sınavsız geçiş hakkıdır.
Ancak sınavsız geçiş hakkı, Meslek Lisesi öğrencilerinin ve MAÖL öğrencilerinin yüzde yüz bir yere yerleşme garantisi veren bir sistem değildir. Bu hak kontenjan ve kurallarla sınırlıdır. Sınavsız geçiş hakkını kullanmak isteyen MÖAL ve Mesleki ve Teknik Orta Öğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler önce kendi bölgelerindeki Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) meslek yüksek okullarını, buradaki kontenjanların dolması halinde bölge dışındaki meslek yüksek okullarından kendi METEB’i dışından öğrenci alan meslek yüksek okullarından tercih yapabilirler.
Not: METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesidir. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunmaktadır.

 

 

 

Meslek Yüksek Okullarına sınavsız geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre
a. Anadolu Teknik Lisesi,
b. Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi,
c. Meslek Lisesi
d. Çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3
. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi – METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Açıklama : Sınavsız geçiş sisteminde başvuru işlemleri ve yerleştirmeler ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Adaylar tercih bildirimlerini Başvuru Merkezlerinden ya da internetten yapacaklardır.

İstatistik : Türkiye genelinde Meslek Yüksek okullarına sınavsız geçiş yapanların %45 i METEB içi %55 i ise METEB dışı tercihleriyle yerleşmiştir. Yerleşenlerin yaklaşık % 80’i 2011 yılı mezunudur.

Mesleki ve teknik lise öğrencileri eğer isterlerse Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesindeki yine kendi branşlarındaki açık öğretim önlisans programlarına da sınavsız geçiş yapabileceklerdir. Buraya yapılacak yerleştirmelerde herhangi bir kontenjan sınırlaması yoktur. Sosyal bilimler ağırlıklı olan bu programlar meslek liselilerin büyük bir çoğunluğuna hitap etmemektedir. Bu 2 yıllık açıköğretim önlisans programlarında okuyup mezun olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girmek ve başarılı olmak suretiyle gerek Açık öğretim lisans programlarına gerekse örgün öğretim lisans programlarına devam edebilirler.

Örgün eğitim veren üniversitelerin DGS için ayırdığı kontenjan 1 yada 2 kişiyi geçmemektedir. Bu sebeple sınavsız geçiş sistemiyle bir önlisans programına yerleşen öğrenciler için 4 yıllık fakülte mezunu olma hayalinin bütün bütün kapanması anlamına gelmektedir. Ayrıca Önlisans programından mezun olup DGS’de başarıları olan öğrencileri kazandıkları lisans programlarında muafiyet sınavları ve intibak eğitimleri beklemektedir.

Bu sebeple birçok meslek liseli için sınavsız geçiş sistemini kullanmak 4 yıllık üniversite defterini kapamak anlamına geliyor.

AÇIKLAMA : METEB (i) İÇ : Sadece aynı mesleki ve teknik eğitim bölgesinde bulunanların yerleştirildiği programlar. METEB (d) DIŞ : Mesleki ve teknik eğitim bölgesi dışından da kontenjan alan programları gösterir.

blankİstanbul’da meslek liselilere ayrılan sınavsız geçiş kontenjanı toplamda 5755 kişidir. 2011 yılında İstanbul genelindeki 200 den fazla meslek lisesinde okuyan öğrenci sayısı ise yaklaşık 400.000 kişidir. Meslek liselerinden her yıl yaklaşık olarak 70.000 mezun veren İstanbul’da görüldüğü üzere sınavsız geçiş için kontenjanlar mevcut öğrenci sayısına göre oldukça sınırlıdır. Bu kontenjanların % 46’sına sayısal %43’üne eşit ağırlık %10’una sözel %1’ine ise dil ağırlıklı puanlarla öğrenci alınmıştır.

Sınavsız geçiş ile yerleşenlerin bir sonraki sene puanları kırılmadığı için bu önlisans fakültelerine tercihlerin fazla yapıldığı ama yaklaşık %25 inin kayıt yaptırmadığı görülmektedir. Bu yüzden ek yerleştirme döneminde meslek yüksek okulları ön lisans programları herhangi bir yere yerleşememiş meslek liseliler için yine bir alternatif olarak bulunmaktadır.

Duyuru : 2010 yılında sınavsız geçişin kaldırılmasına dönük çalışmalar yapıldığı duyurulmuşsa da sonrasında bu yönde bir gelişme yaşanmadığı için uygulama halen devam etmektir. İleriki yıllarda genel liseler kaldırılıp ya meslek ya da Anadolu liselerine çevrileceğinden, sınavsız geçiş sisteminin de bu yapılanma içinde kaldırılacağı ya da başka bir sisteme dönüştürüleceği beklenmektedir.

ÖSYM Sınavsız geçiş klavuzu için tıklayınız.

YGS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya ve LYS sınavı ile geçiş konusuyla ilgili ayrıntılı yazımız için buraya tıklayınız.

 

756 YORUMLAR

  1. Selamun aleykum. Ben sınavsız geçiş hakkımı kullandım ve eskişehir ilahiyat 2 yıllık acikogretime yerlestim. Seneye puanım kırılır mi? Kimisi kırılır diyo kimisi kırılmaz diyo kafam cok karıştı. Yardımcı olursanız sevinirim

  2. Ben dışarıdan lise okuyorum merak ettiğim konu şu her yıl yapılan ygs’ye girebiliyor muyum kimisi iki yılda bir girebileceğimi söylüyor bide ben hemşire olmak istiyorum sadece ygs ye girerek olabilir miyim ygs soruları dokuzuncu sınıf konularımı bide

  3. merhaba ben acık lise okuyorum bölümüm yok ve puanım 80 yani kredim bu sene ygs ye girebilirmiyim ocak yada söyle diyeyim önümdeki iki sınavdanda 35 er kredi aldım ve 70 kredim oldu benim kiyle 150 oldu ve ben yine giremezmiyim ?

  4. merhabalar . açık öğretim lisesi son sınıftayım suan stajımı yapıyorum toplam kredim 233
    Ortak secmeli 158 alan kredim 75 okuduğum dönem 13 . stajım tamamlandığı taktirde 24 – 24 : 48 kredi daha gelecek ve mezun olacagım öğrenmek istediğim toplamda 281 kredi ile mezun olduğumda okul puanım kaç olucaktır. yatay geçiş için gerekli oldugundan öğrenmek istiyorum acil döner veya email atarsanız sevinirim.

  5. birde yatay geçiş yaparken ikamet ettiğiniz il veya ilçedeki öğrencileremi öncelik sağlanıyor ikametgaha göremi okudugunuz m.a.o.lisesine göremi bu seçim ?

  6. merhaba ben bu sene ygs sınavına gireceğim yanlız 26 kredıye ıhtıyacım var mezun olabilmem icin…eger sınavı kazanırsam kredımı tamamlayamazsam unıversıteye gıdemıcekmıyım

  7. Merhaba ben meslek lisesi çocuk gelisimi okuyorum 2 yillik gecis yapinca üniversiteye normal üniversiteye gidip dersmi gorücez yoksa sadece sınavlarami gircez.

  8. Şimdi ben bu sene üniversite tercihimi yapicam meslek Lisesi öğrencisiyim 2 yıllık geçiş hakkımı kullanıcam.Açıkta kalma ihtimalim var mi?
    Ve birde eğer 2 yillik işletme bölümune geçersem bu iki sene bittikten sonra baska bir bölüme geçiş yapabilir miyim DGs ile ?

  9. Slam Ben de acik lise ogrencisiyim 94 kredim var.7 donemdeym zorunlu dersleri verirsem
    ve 8 .donemide verirsem ygs ye girebiliyormuyum. ? Yani university okuyabilirmiym icerden ? Birde ygs sinavlari kac kez yapiliyor birden fazla and yapilabilecegini duydum.lutfen bana
    Yardimci olurmusunuz ??

  10. Merhaba ben imam hatip lisesi örgün öğretim mezunuyum sinavsiz geçişle ilahiyat okumak istiyorum son başvuru ne zaman acaba ???

  11. Merhaba ben 1999 mezunuyum busene tekrar sınava girmeye karar verdim İHL mezunuyum acaba sınavsız geçiş hakkım var mı başvuru da ssinavli geçiş diye başvuru yaptim

  12. merhaba ben imam hatip mezunuyum ben 2 yıllık sınavsız geçiş hakkımı kullanmak istiyorum örgün olarak okuya biliyormuyum aöf den üniversite okumak istemiyorm hemen cevaplarsanız çok iyi olur teşekkür edrm

  13. Merhabalar ben açık lise çocuk Gelişimi bölümünü bitirdim şuan besyo kursuna gidiyorum ygs e puanim 165 ben besyo kazaanaamazsam çocuk Gelişimi sınavsız geçiş hakkimi kullanmak istiyorum hangi tarihlerde kayıt yapılıyor? Ayriyeten ben besyo kkazanirsam çocuk Gelişimine kayıt yaptirip dondurmakk istiyorum besyo dan puanim kırılır mı? Ve hem çocuk Gelişimi hem besyo okuyabiliyorrmuyum ? Vede ben Kayseri’de yaşıyorum Kayseri’de çocuk Gelişimi bölümü kapanmış develide varmış ben nasıl irtibata geçeceğim ? Yardımlarınızı arz ederr teşekkürlerimi iletirim saygilarimla. . .

  14. Ben açıköğretim lisesi mezunuyum sınavsız geçiş hakkı kullanmak için ocak ayı başlarında 15 tl verdim.ağustos taki tercih zamanında Eskişehir Anadolu üniversitesi ilahiyat bölümünü yazdım bugün sonuçlar açıklandı bir bölüme yerleştirilememissinizdir yaziyo şimdi ne yapmam gerekiyor bilginiz varsa yardımcı olabilirmisiniz

  15. merhaba a.ıköğretim lisesinden mezun olunca üniversiteye de açıköğretimden devam etmek istiyorum ne yapmam lazım sınava girecedkmiyim yoksa sınavsız kayıt yaptırabiliyor muyum??

  16. Kolay gelsin ben Mesleki açık lise okuyorum yani İmam hatip Geçiş yapabilir miyim.. yardımcı olursanız sevinirim Admin.. çok istiyorum İlahiyatı..

  17. Merhaba benim kredim 209 zorunlu dersim yok ticaret meslek öğrencisiyim. alan kredisi 97 yani 13 kredi sonra mezun oluyorum. Ben Sınavsız geçiş başvurursam muhasebe ve finans bölümünü okudum ünüversitede hangi bölümlere başvurabiliyorum. Ve ne yapmam lazım.

  18. Merhaba ben acik ogretim duz lise okuyorum son 15 kredim kaldi universiteye gitmek istiyorum ama ne zaman nasil yapacagimi bilmiorum bilgilendiren olursa sevinirim simdiden tesekkurler

  19. 1995 endüstri meslek metal işleri bölümü mezunuyum
    yatay (direk geçiş) sınavsız harita kadastro teknikerliğine bölümünü açıktan yada okula gidip okuyabilirmiyim

  20. Ben aöl den maöl ye geçtim ortak_seçmeli 150 alanım 16 yiyecek bölümündeyim fakat adalet alanına geçmek istiyorum daha önce kazandığım krediler silinirmi merak ediyorum meb bu konuda birşeyler yapsın lütfen 2009 dan beri bir türlü kredi toparlayamıyorum gittiğim oturumlardan bana kredi gelmiyor 2 dersten geçirip diğerlerinden bırakıyorlar yine bir taneden geçirmişler diğerlerinden bırakmışlar krediler düşsün artık mezun olmak istiyorum sürekli kayıt yenileme ücretini arttırıyorlar 70 lira harç ödedim yine birde bizim başka yere tayin olma ihtimalimiz var izmir yada başka bir yere gidince nasıl devam edebilirim çalışamıyorum ayrıca sara hastasıyım hiçbir işyeri lise mezunu olmadan almıyorlar cumhurbaşkanımız devreye girsin lütfen birileri bize yardım etsin artık kredim 220 olmadan mezun etmiyorlar aöl de sadece 192 kredi istiyorlar maöl de hem alan hemde yüz yüze eğitimden kredi istiyorlar ben bu krediler çok yüksek olduğu sürece daha bi 10 yıl kayıt yenileme parası yatırırım sabahtan akşama kadar kitap okuyorum yinede sınavlarım kötü yazarak çalışıyorum yine aynı bıktım artık mezun olmak istiyorum

  21. Merhaba ben 2006 meslek lisesi mezunuyum bölümüm kadın giysi tasarımı sınavsız geçiş Hakkı kullanabilirmiyim moda tasarımı okumak istiyorum

  22. Merhaba ben ticaret lisesi muhasebe bölümü 2014 mezunuyum açıktan 2 yıllık çocuk gelişimi okumak istiyorum sınavsız geçiş yapabiliyor muyum bilgi verebilir misiniz

CEVAP VER